21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalPE a închis petiţia jurnaliştilor români referitoare la Strategia Naţională de Apărare

PE a închis petiţia jurnaliştilor români referitoare la Strategia Naţională de Apărare

Comisia de Petiţii a Parlamentului European a decis joi închiderea petiţiei prezentate de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi de Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind împotriva includerii presei ca vulnerabilitate a statului român în Strategia Naţională de Apărare (SNAp), anunţă Agerpres.

Votul este contestat de toate grupurile politice din legislativul european cu excepţia grupului Popularilor Europeni. Grupurile contestatare au anunţat ca vor ridica problema în Conferinţa Preşedinţilor care va avea loc joi dupa-amiază, la care se întâlnesc liderii grupurilor politice şi preşedintele PE.

În urma votului din Comisia de Petiţii, eurodeputaţii Partidului Popular European (EPP), grup la care este afiliat PDL, au decis cu 16 voturi în favoare ca petiţiile să fie declarate închise. Reprezentanţii celorlalte grupuri politice din Parlamentul European au părăsit sala la momentul votului în semn de protest faţă de nerespectarea propunerii de a menţine deschisă petiţia până când Comisia Europeană va formula un punct de vedere oficial cu privire la încălcarea dreptului comunitar.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru reclamă procedura de vot la petiţia jurnaliştilor dezbătută joi în Parlamentul European. Victor Boştinaru, coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii, consideră viciată procedura de vot, în condiţiile în care petiţiile jurnaliştilor români aveau susţinerea a nu mai puţin de 4 dintre cele 7 grupuri politice din Parlamentul European.

Rodrigo Balester, reprezentantul Comisiei Europene în cadrul dezbaterii a declarat că libertatea presei este o adevărată şansă pentru Europa şi nu un pericol pentru securitatea naţională. În intervenţia sa, Rodrigo Balester a adăugat că ţine de statele membre, în acest caz de România, să asigure libertatea de exprimare a presei, executivul UE adăugând că libertatea de exprimare un drept fundamental.

CE nu poate însă decât reitera că nu poate interveni atunci când este vorba despre competenţă naţională, iar situaţia actuală nu se încadrează în competenţele executivului comunitar (aşadar nu ar putea fi declanşată procedura de infringement).

Din partea CSDR şi a Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, Cristi Godinac a accentuat că paragraful referitor la presă din SNAp constituie un atac fără precedent la adresa presei din România. ‘Votul dumneavoastră este unul important, este unul pentru salvarea democraţiei în România. Ceea ce spunem noi este că libertatea de exprimare este garantată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta UE privind drepturile omului. Vă rugăm să nu faceţi din România un precedent periculos. Noi, ca petiţionari, nu dorim sancţionarea ţării, ci dorim ca mesajul să fie ferm pentru autorităţile României şi să cereţi scoaterea paragrafului respectiv din SNAp’, a spus Godinac.

El a subliniat că poziţia petiţionarilor este susţinută de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, organizaţia ‘Reporters sans Frontiers’ şi alte ONG-uri, dar şi de declaraţiile comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding.

La rândul său, Marc Gruber, director pentru afaceri europene al FIJ, a menţionat că prin includerea presei ca vulnerabilitate la adresa statului în SNAp se încearcă încetăţenirea autocenzurii, ceea ce reprezintă un pericol major. ‘Există această strategie care asimilează delictul de opinie cu cel de terorism şi cred că PE trebuie să ia poziţie. Nu există un motiv pentru un astfel de tratament la adresa jurnaliştilor.

România nu este singura ţară unde există presiuni politice asupra jurnaliştilor, dar este singurul caz în care toţi jurnaliştii sunt suspectaţi ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale’, a explicat Gruber.

Din partea autorităţilor române, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a declarat că petiţia depusă de CSDR şi MediaSind nu reflectă spiritul SNAp şi că această strategie nu menţionează la niciun punct că presa este o ameninţare pentru securitatea naţională. ‘SNAp se referă strict la campaniile de presă şi nu la mass-media în ansamblul său. Petiţionarii au adăugat în petiţia lor expresia ‘mass-media reprezintă o vulnerabilitate a statului român’. (…) SNAp nu modifică legile în vigoare, iar criticii strategiei ignoră legătura dintre democraţie şi securitate’, a afirmat Turcan. Potrivit acestuia, SNAp nu încalcă Constituţia României, neexistând efecte juridice ale paragrafului referitor la presă din această strategie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă