16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInternaționalPatru români au fost arestați după ce au jefuit ”cutiile milei” în...

Patru români au fost arestați după ce au jefuit ”cutiile milei” în sute de biserici americane

Patru persoane au fost arestate și alte două sunt căutate în cadrul unei operațiuni pe care autoritățile au numit-o, cu rezonanță biblică și cu referire la una dintre cele 10 porunci ale Decalogului, ”Să nu furi”.

Grupul infracțional își avea comandamentul operațional în Orlando, însă membrii acestuia au călătorit în toată Florida și în alte state americane, jefuind cutiile de donații a 636 de biserici, 355 dintre unitățile de cult fiind localizate în Florida, iar celelalte în Carolina de Nord, Carolina de Sud, Mississippi și Illinois.

“A fost o operațiune care nu a necesitat eforturi tehnologice substanțiale, dar grupul a fost suficient de bine organizat pentru a obține sute de mii de dolari din actele de caritatea destinate bisericilor într-un moment în care donațiile erau atât de necesare”, a declarat comisarul FDLE (Departamentul de Justiție din Florida), Rick Swearingen, într-un comunicat de presă .

Românii dețineau numeroase conturi bancare pe care le folosea pentru a încasa cecurile și apoi foloseau bancomatele pentru a retrage imediat sumele în numerar.
Cele patru persoane care au fost arestate în această săptămână sunt Ionuț Răducan, în vârstă de 33 de ani, Marius Dumitru, 27 de ani, un alt român cu același nume, Marius Dumitru, dar cu vârsta de 34 de ani, și Panait Dumitru, în vârstă de 32 de ani. Fiecare dintre ei a fost acuzat de asociere în vederea comiterii înfracțiunilor de furt, deținere ilegală de informații de identificare personală și spălare de bani.

Toți sunt închiși în închisoarea Orange County, iar autoritățile îi caută în continuare pe Cătălin Trandafir, în vârstă de 45 de ani, și pe Simona Trandafir, în vârstă de 39 de ani, care sunt acuzați de săvârșirea acelorași infracțiuni.

Ancheta a început în decembrie anul trecut după ce poliția din Cape Coral a stabilit că 24 de biserici din districtul Lee au fost jefuite. Plecat de la sesizarea furtului a cinci cecuri, însumând aproximativ 940 de dolari, dosarul a ajuns să reliefeze subtilizarea a nu mai puțin de 1.700 de cecuri la final, cu o valoare totală de peste 740.000 de dolari. Ancheta a arătat că hoții vizitau bisericile în zilele în care nu existau slujbe, și nu pierdeau timpul cu selectarea conținutului cutiilor de donații, ridicându-le cu totul. Acest mod de operare rapidă le-ar fi permis hoților români, conform anchetatorilor, să jefuiască până la 85 de biserici pe zi, multe dintre lăcașele de cult fiind prădate de mai multe ori de către grupul infracțional.

Din primele cercetări, conform autorităților americane, ar rezulta faptul că membrii grupului au cheltuit banii pe mașini, alimente și îmbrăcăminte și au efectuat numeroase și consistente transferuri bancare către conturi din România.

„Bisericile depind de donațiile oferite de membrii generoși ai comunității, pentru a funcționa și a-i sprijini pe cei care au nevoie de serviciul religios. Este un act de dispreț profund ca o organizație criminală să exploateze în folos propriu actele de caritate ale populației”, a declarat, într-un comunicat de presă, procurorul general al Floridei, Ashley Moody.

Cele mai citite

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă