Imaginile publicate de site-ul Loopsider arată cum producătorul Michel Zecler a fost bătut de poliție timp de câteva minute în timp ce încerca să intre în studioul său de muzică sâmbătă seara.
Incidentul a fost condamnat de câștigătorii Cupei Mondiale de fotbal, Kylian Mbappe și Antoine Griezmann iar un oficial prezidențial a declarat vineri că și președintele Emmanuel Macron a fost „foarte șocat” de imagini.
Incidentul a ridicat întrebări cu privire la viitorul șefului poliției din Paris, Didier Lallement, aflat deja în centrul atenției după îndepărtarea forțată a unei tabere de migranți la Paris la începutul săptămânii, gest care a fost condamnat pe scară largă.
Același personaj este vizat de criticile publice și după încercările de promovare a controversatei legislații de securitate care ar restricționa dreptul mass-media de a publica fețele agenților de poliție.
Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat televiziunii franceze că ofițerii „au murdărit uniforma republicii” și că va face demersurile necesare pentru demiterea lor. Surse din poliție au declarat că patru ofițeri au fost deja suspendați vineri.
Cei patru, toți bărbați, au fost chemați pentru audieri la Inspectoratul General al Poliției Naționale (IGPN) din Franța, care a lansat o anchetă privind utilizarea violenței. Zecler a fost el însuși reținut inițial pentru că a provocat violență, dar procurorii dispus eliberarea sa și anchetarea pentru intervenție disproporționată a polițiștilor.
Președintele Macron a purtat joi discuții cu Darmanin, pentru a cere pedepse dure pentru cei implicați în bătaie, a adăugat o sursă guvernamentală.
Moartea în custodia poliției americane a lui George Floyd în mai, și protestele continue puse în scenă de mișcarea Black Lives Matter, au repercutat în Franța, unde acuzațiile de brutalitate aduse împotriva ofițerilor de poliție sunt un fapt obișnuit, în special în zonele urbane sărace și etnice.
Marți seara, Camera inferioară a parlamentului a aprobat un proiect de lege de securitate care ar restricționa publicarea de fotografii sau videoclipuri cu fețele ofițerilor de poliție. Sindicatele mass-media spun că acest normativ ar putea oferi poliției undă verde pentru a împiedica jurnaliștii să își facă treaba și să documenteze potențialele abuzuri, precum și pentru a opri utilizatorii de social media să posteze imagini incriminatoare.