18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternațional„Pașaportul de aur” - Malta nu scapă de avizul Comisiei Europene

„Pașaportul de aur” – Malta nu scapă de avizul Comisiei Europene

Comisia Europeană a trimis un aviz Maltei în ceea ce privește programul „Pașaportul de aur”.

Ce este „Pașaportul de aur”

Programul „Pașaportul de aur” reprezintă dobândirea cetățeniei prin investiție. Adică, persoanele bogate obțin cetățenie UE în schimbul investițiilor.

Comisia consideră că acordarea cetățeniei UE în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE, transmite CE într-un comunicat de presă.

Sistemul „pașaport de aur” din Malta

La 20 octombrie 2020, Comisia a decis să trimită Maltei o scrisoare de punere în întârziere prin care îi solicita să pună capăt programului său de dobândire a cetățeniei prin investiție și, ulterior, a trimis Maltei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, la 9 iunie 2021, în urma introducerii de către Malta a unui nou program de acest tip la sfârșitul anului 2020.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat recent acest nou program în cazul resortisanților ruși și belaruși. Deși această măsură a fost pozitivă, Malta continuă să aplice programul pentru toți ceilalți resortisanți și nu și-a exprimat intenția de a-l opri. Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale [articolul 4 alineatul (3) din TUE și încalcă însuși statutul cetățeniei Uniunii, astfel cum este prevăzut în tratate (articolul 20 din TFUE). Prin urmare, Comisia a decis să transmită Maltei un aviz motivat astăzi.

Malta are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la avizul motivat al Comisiei. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă