3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalParticipanții de la summitul COP26 au ajuns la un nou acord privind...

Participanții de la summitul COP26 au ajuns la un nou acord privind reducerea combustibililor fosili

Summitul s-a terminat cu o zi mai târziu din cauza negocierilor. Țările participante au discutat timp de două săptămâni un acord privind schimbările climatice.

Țările participante la summitul COP26 de la Glasgow au ajuns la un nou acord ce prevede reducerea folosirii combustibililor fosili. Pactul Climatic de la Glasgow este primul acord privind clima care planifică în mod explicit reducerea cărbunelui, cel mai periculos combustibil fosil pentru gazele cu efect de seră.

Potrivit BBC, acordul solicită, de asemenea, reduceri urgente a emisiilor și promite mai mulți bani pentru țările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să se adapteze la impactul climatic. Pactul a fost încheiat după două săptămâni de discuții contradictorii și negocieri, după ce mai multe țări au solicitat modificarea anumitor fraze din acord. Conferința de la Glasgow s-a terminat cu o zi mai târziu din cauza faptului că țările participante nu ajunseseră la un numitor comun.

Prin urmare, acordul prevede limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice și un apel fără precedent pentru reducerea treptată a „subvențiilor ineficiente pentru combustibili fosili”. De asemenea, țărilor li se cere să  „revizuiască și să își consolideze” obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 până la sfârșitul anului 2022, „ținând cont de diferitele circumstanțe naționale” și să dubleze  sprijinul colectiv de finanțare pentru climă ca să ajute țările în curs de dezvoltare .

Potrivit specialiștilor, deciziile luate la summitul de la Glasgow sunt cele mai puternice din ultimii 30 de ani, iar multe națiuni au recunoscut că nu au făcut tot posibilul pentru a reduce emisiile. Totodată, consecințele utilizării de energie prin exploatarea cărbunelui și a combustibililor fosili au fost menționate pentru prima dată la un summit COP. Cu toate acestea, India și China au fost reticente în privința textului.

Negociatorul Indiei pentru climă, Bhupender Yadav, a propus ca textul să fie modificat pentru a cere o „reducere treptată”, în loc de o „eliminare treptată”. Delegația Elveției, dar și comisarul european pentru climă, Frans Timmermans, și-au exprimat profunda dezamăgire cu privire la discursul Indiei de sâmbătă.

În urma summitului COP26, părerile au fost împărțite. În timp ce activiștii de mediu, în frunte cu Greta Thunberg și-au arătat neîncrederea în deciziile adoptate de liderii lumii, unii participanți s-au declarat „mulțumiți” de rezultat. Premierul britanic, Boris Johnson, a postat un mesaj pe Twitter în care laudă acordul la care au ajuns participanții de la Glasgow.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă