3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalConducerea Parlamentului Republicii Moldova vine la București

Conducerea Parlamentului Republicii Moldova vine la București

Conducerea Parlamentului Republicii Moldova vine la București, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Delegația de la Chișinău participă la deschiderea sesiunii Parlamentului României.

Noul Parlament al Republicii Moldova, ales în anul 2021, este pro – european. Acesta este contextul în care, astăzi, o delegație condusă de Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău se află la București. Delegația Parlamentului Republicii Moldova a venit să participe la deschiderea sesiunii Parlamentului României. Vizita se efectuează la invitația președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

La solicitarea Ambasadei Republicii Moldova, în proiectul de program al vizitei preşedintelui Parlamentului au mai fost incluse convorbiri cu preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, întrevederi bilaterale ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de comisii parlamentare, precum şi o primire a delegației Parlamentului Republicii Moldova la preşedintele Klaus Iohannis.

La Chișinău s-a sărbătorit Ziua Limbii Române

Vizita are loc după ce, ieri, la Chișinău și la București, s-a sărbătorit Ziua Limbii Române. Această sărbătoare este marcată din anul 1990 în Republica Moldova şi din anul 2013 în România.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat un memorandum care precizează că vizita din Republica Moldova va permite „consolidarea relaţiei privilegiate dintre legislativul român şi Parlamentul Republicii Moldova şi reconfirmarea dorinţei celor două ţări de a încuraja cooperarea în vederea susţinerii proiectelor comune de interes major”.

„Acţiunea îşi propune consolidarea relației privilegiate și reconfirmarea dorinţei celor două ţări de a încuraja cooperarea în vederea proiectelor comune de interes major”

Ludovic Orban,

Președintele Camerei Deputaților

Igor Grosu este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care o susține pe șefa statului, Maia Sandu. Imediat după ce a preluat conducerea Parlamentului la Chișinău, Igor Grosu a avut o discuție prin telefon cu Ludovic Orban. Ei au stabilit că relațiile bilaterale vor urca “la cel mai înalt nivel de cooperare de la Independenţă încoace”.

“România a fost şi rămâne un susţinător al proceselor democratice din Republica Moldova şi a venit mereu în ajutorul cetăţenilor noştri în cele mai dificile momente”

Igor Grosu,

Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu și al lui Igor Grosu, este cel care deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, după alegerile din anul 2021.

Sentimentele pro – occidentale sunt în creștere în Republica Moldova, lucru demonstrat inclusiv de ultimele alegeri din Republica Moldova. În decembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, iar la mijlocul anului 2021, partidele de stânga și filo – ruse au pierdut majoritatea în Parlament.

Delegația de la Chișinău participă la deschiderea sesiunii Parlamentului României

Vizita președintelui Parlamentului Republicii Moldova intervine după ce, la 27 august, președintele României, Klaus Iohannis, a participat, la Chișinău, la cea de-a 30-a aniversare a independenței Republicii Moldova. Principala ceremonie s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. La acea acțiune, alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au aflat președinții României, Klaus Iohannis, al Poloniei, Andrzej Duda, și al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Presa pro – occidentală de la Chișinău a explicat că vizita simultană a președinților României, Poloniei și Ucrainei semnifică depășirea izolării internaționale în care s-a aflat Republica Moldova și debutul unei noi ere de conlucrare cu alte țări, mai ales cu cele din NATO și UE. Unii experți estimeză că se pun bazele unui format de conlucrare și sprijin de tip „2+2” între două state membre UE (România și Polonia) și două state care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (Ucraina și Republica Moldova).

Parlamentul este singura instituție care poate schimba Constituția

Parlamentul condus de Igor Grosu are multe teme de rezolvat. De exemplu, Parlamentul este singura instituție care poate schimba Constituția. Cea actuală, valabilă din anul 1994, susține că “limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine” și că “statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”. Constituția Republicii Moldova nu are vreo referire concretă la limba română.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă