Foto: Arhivă

Papa Francisc: Europa este amenințată de scăderea natalității

Suveranul Pontif, aflat în vizită în Bulgaria, a declarat că scăderea natalității a creat în Europa o nouă "cortină de gheață".

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2019 - 16:20

Papa Francisc i-a îndemnat, la Sofia, pe liderii țărilor din Europa să încerce să rezolve chestiuni delicate, cum ar fi scăderea natalității și distribuția inegală a bogăţiei, informează, duminică, agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Problemele de acest gen au creat o nouă ''Cortină de Gheaţă'' între statele bogate şi cele sărace din Europa şi au alimentat fenomenul migraţiei, consideră Suveranul Pontif.

Papa Francisc a folosit, astfel, o expresie inspirată din fraza rostită de premierul britanic, Winston Churchill, despre "Cortina de Fier" care a căzut asupra Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Bulgaria, la fel ca multe alte ţări din Europa, trebuie să facă faţă unui fenomen care poate fi numit o nouă iarnă: iarna demografică, ea a coborât o cortină de gheaţă asupra unei părţi mari a Europei, consecinţă a încrederii scăzute în viitor", a declarat Papa, într-un discurs rostit la Palatul Prezidenţial din Sofia.

Dacă se menține actuala tendință demografică, populaţia Bulgariei ar urma să scadă până la 5,4 milioane de locuitori în anul 2050.

Pe de altă parte, în chestiunea migrației, Suveranul Pontif i-a rugat pe bulgari, duminică, să nu se închidă "în faţa aceluia care bate la uşile lor" şi a opinat că dezvoltarea acestei ţări poate fi favorizată de "o întâlnire" între culturi şi religii diferite.

Comentarii