16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc cere un "jurnalism al păcii'', care să contracareze ştirile false

Papa Francisc cere un “jurnalism al păcii”, care să contracareze ştirile false

“Ştirile false sunt un semn al unor atitudini de intoleranţă şi hipersensibilitate şi duc doar la răspândirea aroganţei şi a urii. Acesta este rezultatul final al neadevărului”, a spus Papa Francisc într-un mesaj publicat, miercuri, pe site-ul Vaticanului.

“Aş vrea, aşadar, să invit pe toată lumea să promoveze un jurnalism al păcii”, însemnând “un jurnalism care este onest şi care se opune neadevărurilor, sloganurilor retorice şi titlurilor senzaţionale “, a adăugat el.

Jurnalismul ar trebui să fie “mai puţin concentrat pe ”breaking news” (ştiri de ultimă oră) şi mai mult pe explorarea cauzelor care stau la baza conflictelor” şi “angajat pe evidenţierea alternativelor la escaladarea certurilor şi a violeţelor verbale”, a spus papa.

Pontiful a subliniat că nu are în vedere un fel de ”jurnalism siropos care refuză să recunoască existenţa unor probleme grave sau îşi asumă tonalităţi servile”.

În denunţarea ştirilor false, papa a citat şi din “Fraţii Karamazov”de Fiodor Dostoievski, unul dintre autorii săi preferaţi: “Cel care se minte pe sine şi-şi pleacă urechea la propriile minciuni ajunge să nu mai deosebească adevărul nici în el, nici în jurul lui şi să nu mai aibă respect nici pentru sine, nici pentru ceilalţi”.

Comentariile liderului religios catolic au fost făcute într-un mesaj pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale, un eveniment anual organizat la Vatican, care în acest an va avea loc la 13 mai. Este un lucru obişnuit ca mesajele să fie publicate cu mult timp înainte, scrie DPA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă