19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc cere o "soluţie justă şi paşnică" în Venezuela

Papa Francisc cere o „soluţie justă şi paşnică” în Venezuela

‘În faţa situaţiei grave pe care o traversează (Venezuela), îl rog pe Domnul să găsim o soluţie justă şi paşnică pentru a depăşi criza, cu respectarea drepturilor omului’, a declarat papa, cu ocazia rugăciunii Angelus la Zilele mondiale ale tineretului, desfăşurate în Panama.

Venezuela traversează una din cele mai grave crize politice din istoria sa, cu o preşedinţie revendicată de două persoane.

Nicolas Maduro, preşedintele învestit pentru al doilea mandat pe 10 ianuarie şi sprijinit de armată, acuză SUA că îl incită pe opozantul Juan Guiado, care s-a autoproclamat preşedinte, să întreprindă o ‘lovitură de stat’.

Maduro a respins ultimatumul prin care mai multe state europene au cerut sâmbătă convocarea de noi alegeri în termen de opt zile.

Duminică, suveranul pontif a lansat, de asemenea, un apel la pace în Columbia după atentatul de la 17 ianuarie, revendicat de gherila ELN şi soldat cu 20 de morţi şi 68 de răniţi. Papa a denunţat ‘ura teroristă’, după care a dat citire numelor victimelor acestui atac asupra şcolii de poliţie din Bogota.

Totodată, papa Francisc a ‘condamnat cu fermitate’ dublul atentat împotriva catedralei din Jolo, pe o insulă din sudul Filipinelor, în care au murit cel puţin 20 de oameni, ‘un episod de violenţă care îndoliază din nou această comunitate creştină’.

Acest atac într-un bastion al organizaţiei islamiste Abu Sayyaf intervine la două zile după anunţarea aprobării masive, printr-un referendum desfăşurat lunea trecută, în sudul arhipelagului filipinez a creării regiunii autonome Bangsamoro, în cadrul procesului de pace cu insurecţia musulmană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă