14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc, criticat că ar fi acoperit un cardinal american acuzat de...

Papa Francisc, criticat că ar fi acoperit un cardinal american acuzat de pedofilie

„Corupţia a atins vârful ierarhiei Bisericii”, scrie Vigano, cerând inclusiv renunţarea papei. Scrisoarea de 11 pagini a apărut simultan în mai multe publicaţii catolice americane de tendinţă conservatoare sau ultraconservatoare, precum şi într-un cotidian italian de dreapta, relatează Agerpres.

Scrisoarea a fost dată publicităţii în a doua zi a vizitei apostolice a papei în Irlanda, unde chestiunea abuzurilor sexuale ale bisericii ocupă un important spaţiu mediatic. Monseniorul Vigano, 77 de ani, care a fost nunţiu la Washington între 2011 şi 2016, afirmă că Benedict al XVI-lea impusese sancţiuni canonice împotriva cardinalului McCarrick la sfârşitul anului 2000.

Devenit ambasador la Washington, Monsenior Vigano susţine că i-a comunicat în scris în 2006 superiorului său de la Roma despre comportamentul lui McCarrick, sugerând “un tratament medical” la adresa acestuia. Vigano povesteşte că a fost chestionat de noul papă după numirea sa, în iunie 2013, despre personalitatea cardinalului McCarrick.

Potrivit lui, papa Francisc a preferat să ignore avertismentele şi a anulat sancţiunile predecesorului său Benedict al XVI-lea. În scrisoarea sa acidă, fostul nunţiu apostolic denunţă şi un număr de prelaţi din Curia romană, precum Pietro Parolin, pe care îl acuză de tăcere complice privind comportamentul lui Theodore McCarrick.

Papa Francisc a acceptat până la urmă în iulie demisia din colegiul cardinalilor a lui Theodore McCarrick, în vârstă de 88 de ani, arhiepiscop emerit al Washingtonului. Fostul prelat va rămâne închis într-o casă de rugăciune pentru a duce o viaţă de pocăinţă şi penitenţă.

„Vaticanul nu are niciun comentariu imediat”, a reacţionat duminică un purtător de cuvânt al Vaticanului, contactat de jurnaliştii de la bordul avionului care îl transporta pe papă la Sanctuarul de la Knock din Irlanda.

 

Reacția Papei

Papa Francisc nu a considerat necesar să comenteze afirmaţiile grave lansate la adresa lui într-o scrisoare, în care este acuzat că l-ar fi acoperit în timpul pontificatului său pe cardinalul american Theodore McCarrick, denunţat public pentru abuzuri sexuale, relatează agenţiile EFE şi AFP.

„Nu voi spune niciun cuvânt pe această temă. Cred că textul vorbeşte de la sine”, a declarat papa Francisc, întrebat despre această scrisoare în avionul care îl aducea la Roma, după vizita sa apostolică în Irlanda.

Fostul ambasador al Washingtonului la Vatican, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, l-a acuzat într-o scrisoare deschisă publicată sâmbătă pe papa Francisc că a anulat sancţiunile împotriva cardinalului McCarrick şi a că trecut sub tăcere comunicatele interne privind comportamentul de prădător homosexual al acestuia în rândul tinerilor seminarişti şi preoţi.

„Am citit dimineaţă textul”, le-a spus papa jurnaliştilor, care îl însoţeau în avion, referitor la scrisoare. „Citiţi cu atenţie şi emiteţi propria voastră judecată”, a subliniat el. „Aveţi suficientă capacitate pentru a trage concluziile. Este un act de credinţă. După ce va trece puţin timp şi veţi trage concluziile, poate că voi vorbi. Dar am încredere în maturitatea voastră profesională. Judecaţi voi înşivă”, i-a sfătuit papa pe ziariştii, care au acordat duminică un amplu spaţiu mediatic acestei scrisori.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă