0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPANDORA PAPERS, CEA MAI MARE SCURGERE DE INFORMAȚII FINANCIARE ALE LIDERILOR MONDIALI

PANDORA PAPERS, CEA MAI MARE SCURGERE DE INFORMAȚII FINANCIARE ALE LIDERILOR MONDIALI

Averile celor mai importanți lideri ai lumii

Averile celor mai importanți lideri ai lumii și tranzacțiile acestora au fost expuse în una dintre cele mai mari scurgeri de informații financiare. Pandora Papers vizează 35 de actuali și foști lideri, dar și alți 300 de oficiali.

Averile liderilor mondiali au fost expuse

Averile secrete, dar și tranzacțiile ascunse ale celor mai importanți lideri mondiali au fost dezvăluite și expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de informații financiare. Aproximativ 35 de lideri actuali și foști, dar și peste 300 de oficiali publici sunt incluși în dosarele companiilor offshore, denumite Pandora Papers. Președinți, prim-miniștri și alți diplomați se regăsesc în documentele făcute publice în cea mai amplă anchetă jurnalistică, ce implică peste 650 de jurnaliști.

Potrivit presei internaționale, 21.175 de documente menționeză și țara noastră. Aproximativ 100 de români sunt vizați și nu se știe încă exact dacă acestea sunt singurele documente care fac legătura cu România. Conform informațiilor apărute până în prezent, documentele Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardarul Frank Timiș, care a fost implicat în proiectul Roșia Montana. De asemenea, documentele arată și cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția. Totodată, un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care dețin la rândul lor companii în Cipru.

Regele Iordaniei, președintele Rusiei sau premierul Cehiei sunt pe listă

Regele Iordaniei a strâns în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. De asemenea, documentele arată cum fostul premier britanic Tony Blair și soția sa au economisit 312.000 de lire sterline de taxă de timbru atunci când au cumpărat un birou în Londra. Cuplul a cumpărat o firmă offshore care deținea clădirea. Și președintele Vladimir Putin se regăsește în deja faimoasele Pandora Papers. Acesta ar avea proprietăți secrete la Monaco, în timp ce premierul ceh Andrej Babis, care se confruntă cu alegeri la sfârșitul acestei săptămâni, nu a declarat că o companie de investiții offshore a achiziționat două vile pentru 12 milioane de lire sterline în sudul Franței.

Pandora Papers este considerată cea mai amplă scurgere de informații financiare din ultimii 7 ani, după Fișierele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks. Potrivit unei analize BBC, examinarea dosarelor a necesitat cea mai mare organizare a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), la care au participat peste 650 de reporteri. BBC Panorama a realizat o anchetă comună cu The Guardian, dar și alți parteneri mass-media. Jurnaliștii au avut acces la aproape 12 milioane de documente și dosare de la 14 companii de servicii financiare din țări, inclusiv Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite sau Singapore.

Acuzații de corupție și spălare de bani

Unele nume se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală globală. Cu toate acestea, una dintre cele mai interesante dezvăluiri constă în modul în care oamenii proeminenți și bogați au înființat în mod legal companii pentru a cumpăra în secret proprietăți în Marea Britanie. Documentele relevă proprietarii unora dintre cele 95.000 de firme offshore din spatele achizițiilor.

Sistemul britanic a eșuat

Situația evidențiază cum Marea Britanie a eșuat în introducerea unui registru de proprietăți offshore, în ciuda promisiunilor repetate de a face acest lucru. Astfel, unii cumpărători de proprietăți pot ascunde activități de spălare de bani fără a fi bănuiți. Un exemplu în acest sens este președintele azer Ilham Aliyev și familia sa, care au fost acuzați că și-au jefuit propria țară. Acesta a fost implicat în tranzacții de proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline. Una dintre tranzacții pune Marea Britanie într-o lumină și mai jenantă, notează presa internațională, întrucât Aliyev-urile par să fi obținut un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce au vândut una dintre proprietățile lor din Londra către Crown Estate, imperiul proprietății reginei, administrat de Trezorerie și care strânge bani pentru națiune.

Răspunsul Marii Britanii

Pe de altă parte, Crown Estate a declarat că a efectuat controalele cerute de lege la momentul cumpărării, dar acum analizează problema. Guvernul britanic a susținut că va introduce legi care să combat spălarea banilor și un registru al companiilor offshore care dețin proprietăți în țară. Fergus Shiel, de la International Consor-tium of Investigative Journalists (ICIJ), a susținut că ancheta „deschide o cutie pentru o mulțime de lucruri”, de aici și numele de Pandora Papers. Documentele dezvăluie o rețea de companii offshore din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah II bin Al-Hussein, regele Iordaniei, pentru a cumpăra 15 case de când a preluat puterea în 1999.

Președintele Kenyei a legat 11 companii

În același timp, președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețineau în secret o rețea de companii offshore. Acestea au fost legate de 11 firme, dintre care una a fost evaluată ca având active în valoare de 30 de milioane de dolari. Printre celelalte dez-văluiri din documentele Pandora se află și firma de avocatură fondată de președintele Nicos Anastasiades din Cipru, care pare să fi furnizat proprietari falși pentru a ascunde adevăratul proprietar al unei serii de com-panii offshore.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, și-a transferat participația într-o companie secretă offshore chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019. Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundație panameză care făcea plăți lunare membrilor săi apropiați ai familiei cu un trust cu sediul în Dakota de Sud, în SUA.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă