22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalPacea dintre China și SUA va fi posibilă, dar este o „provocare...

Pacea dintre China și SUA va fi posibilă, dar este o „provocare enormă”

Kurt Campbell, consilier prezidenţial american responsabil de zona Indo-Pacifică, a declarat marţi, la un eveniment organizat de Institutul Asia Society, că preşedintele Joseph Biden va organiza anul acesta o reuniune cu liderii din Australia, India şi Japonia, în cadrul organizaţiei QUAD, pe tema abordărilor faţă de China.

Întrebat când se aşteaptă la o întâlnire a preşedintelui SUA, Joseph Biden, cu omologul său din China, Xi Jinping, Kurt Campbell a răspuns: “Aşteptările mele sunt să existe anumite interacţiuni înainte de a fi prea târziu”.

Kurt Campbell a argumentat că Administraţia de la Washington trebuie să elaboreze o strategie prin care să ofere Chinei oportunităţi, dar să prevadă şi reacţii în cazul în care Beijingul are “acţiuni în antiteză cu pacea şi stabilitatea”.

“Probabil vor fi perioade de incertitudine, poate chiar perioade de amplificare ocazională a tensiunilor”, a afirmat Kurt Campbell, conform agenţiei Reuters.

“Dacă eu cred că este posibil ca Statele Unite şi China să coexiste în pace? Da, cred acest lucru. Dar cred şi că această provocare este extrem de dificilă pentru această generaţie şi pentru următoarea”, a atras atenţia oficialul american.

Kurt Campbell a remarcat că Administraţia de la Beijing a devenit mult mai incisivă în ultima perioadă, având dispute cu mai multe ţări în acelaşi timp, spre deosebire de atitudinea din anii 1990. Spre exemplu, “nu sunt sigur că au doctrina strategică de a reveni la un tip diferit de diplomaţie faţă de Australia acum. Observ o duritate în abordare care pare neproductivă”, a subliniat oficialul american.

Kurt Campbell a explicat că Washingtonul vrea să menţină relaţiile informale cu Administraţia de la Taipei, dar nu va susţine independenţa Taiwanului. “Recunoaştem deplin şi înţelegem sensibilităţile de acolo. Credem că Taiwanul are dreptul la pace. Vrem să vedem rolul său internaţional, în principal în producerea de vaccinuri, în alte probleme referitoare la pandemie, trebuie să aibă un rol, nu trebuie stigmatizaţi în comunitatea internaţională”, a subliniat Kurt Campbell.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă