7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalOpt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023.

Cele opt persoane fac parte dintr-un grup de nouă persoane (cetățeni români și membri de familie ai acestora) care au trecut din Fâșia Gaza în Egipt, în cursul zilei de 7 decembrie 2023. Dintre cele nouă persoane, una a decis să rămână la Cairo. Celelalte opt persoane au fost aduse cu avionul în România.

Acțiunea de repatriere a fost coordonată de Celula de Criză Interinstituţională organizată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României. Operațiunea s-a realizat prin intermediul Ambasadei României la Cairo (Egipt) şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah (Palestina).

Teoretic, Fâșia Gaza face parte din statul palestinian. Practic, Gaza este sub controlul grupării teroriste Hamas. După data de 7 octombrie 2023, când a început actualul război dintre Israel și Hamas, singurul punct de frontieră prin care, uneori, se poate ieși din Fâșia Gaza este cel de la Rafah, spre Egipt.

După declanșarea războiului, peste 260 de persoane, atât cetățeni români cât și membri de familie ai acestora, dintre cei care trăiau în Fâșia Gaza înaintea datei de 7 octombrie 2023, au cerut statului român să fie ajutate să ajungă în România. Solicitările au fost transmise prin intermediul reprezentanței României la Ramallah.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă