18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalOpoziția democratică din Belarus primește Premiul Saharov 2020

Opoziția democratică din Belarus primește Premiul Saharov 2020

În cadrul ceremoniei desfășurate în mod excepțional la Bruxelles, președintele Sassoli a declarat: „Lumea întreagă este conștientă de ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferința dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violența. Aspirația și hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o țară democratică sunt o sursă de inspirație pentru noi.”

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată al opoziției, a declarat în momentul primii premiului: „Fiecare bielorus care participă la protestul pașnic împotriva violenței și a ilegalității este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune și demnitate.”
„De la alegerile din 9 august, bielorușii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor și al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea și demnitatea bielorușilor, a europenilor, a dumneavoastră și a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorință: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă.”

FOTO: Veranika Țapkala

Despre laureat

Laureatul a fost ales de liderii politici ai Parlamentului pe 22 octombrie 2020.Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, inițiativa „femeilor curajoase”. Acestea sunt: principala candidată a opoziției Svetlana Tihanovskaia, laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievici, muziciana și activista politică Maria Kalesnikava și activistele Volha Kavalkova și Veranika Țapkala. Personalități politice și membri ai societății civile: vloggerul și prizonierul politic Siarhei Țihanuski, fondatorul organizației bieloruse pentru drepturile omului Viasna – Ales Bialiațki, Siarhei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Sțiapan Putsila și prizonierul politic și candidatul la alegerile prezidențiale din 2010 Mikola Statkevici.

Într-o rezoluție adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor pașnice de către autoritățile bieloruse.

Parlamentul organizează o misiune de informare despre situația din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziției democratice, în conformitate cu o rezoluție votată pe 26 noiembrie 2020.
Ceremonia de decernare a Premiului.

Nominalizații
 

Premiul constă într-o diplomă și 50,000 EUR. Ceilalți nominalizați din acest an au fost: activiștii din domeniul mediului din Honduras – Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz și Berta Cáceres – și Monsignor Najeeb Michaeel, Arhiepiscopul din Mosul.

Informații despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului rus și dizidentului politic Andrei Saharov, este acordat anual de Parlamentul European din 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.
Finaliștii ediției din acest an a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire sunt:

  • Opoziția democratică din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a unor femei curajoase și a unor personalități cunoscute ale societății civile
  • Activiștii pentru mediu de pe fluviul Guapinol și Berta Cáceres, din Honduras
  • Monsenior Najeeb Michaeel, arhiepiscopul Mosulului

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez și Jeremías Martínez Díaz sunt membri ai Comitetului municipal de apărare a bunurilor publice și comune din Tocoa, în Honduras. Ei se află în închisoare pentru că au participat la o tabără pașnică de protest împotriva unei companii miniere, ale cărei activități au dus la contaminarea fluviilor Guapinol și San Pedro. Unii deținuți au fost eliberați, însă apărătorii de pe fluviul Guapinol sunt încă în închisoare, chiar dacă acuzarea nu a prezentat nicio probă solidă pentru a justifica prelungirea detenției lor.
Berta Cáceres, asasinată în martie 2016, o activistă din comunitatea indigenă Lenka din Honduras, cofondatoare a Consiliului populațiilor indigene din Honduras (COPINH). Timp de peste două decenii, ea a luptat împotriva acaparării terenurilor, a exploatărilor forestiere ilegale și a megaproiectelor.

Când Statul Islamic a ajuns în Mosul, în august 2014, Monsenior Najeeb Moussa Michaeel, arhiepiscopul Mosulului, a asigurat evacuarea creștinilor, siriacilor și caldeenilor către Kurdistanul irakian și a salvat peste 800 de manuscrise istorice din secolele XIII-XIX. Manuscrisele au fost ulterior digitalizate și expuse în Franța și Italia.
 
Anul trecut, premiul a fost decernat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China. Ilham Tohti luptă pentru drepturile minorității uigure musulmane din China, aflându-se în închisoare din 2014 sub acuzații legate de separatism. Președintele Paramentului European, David Sassoli, a declarat atunci: „Ilham Tohti, cu activismul său, a reușit să dea o voce uigurilor. […] El lucrează de 20 de ani pentru a promova dialogul și înțelegerea reciprocă între ei și alți chinezi.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Cătălin Cîrstoiu: “Bucureştiului îi trebuie centuri verzi, îi trebuie ‘plămâni’ în fiecare sector”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD PNL la Primăria Capitalei, a subliniat necesitatea creării "centurilor verzi" și a "plămânilor" în fiecare sector al Bucureștiului. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă