19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalOperațiunea Styx“ contra mafiei calabreze în Italia şi Germania

Operațiunea Styx“ contra mafiei calabreze în Italia şi Germania

La primele ore ale zilei de marţi, carabinierii au intrat în acţiune în Calabria, nordul Italiei, şi în Germania contra Ndrangheta, mafia calabreză care şi-a extins imperiul spre aceste regiuni vizate de imensa operaţiune „Styx”.

Printre cei 169  de arestaţi sub acuzaţia de asociere criminală, extorsiune de fonduri şi corupţie electorală, figurează membrii clanului Farao-Marincola, una din puternicele familii mafiote din Calabria,  şi mai mulţi responsabili locali.

În zori, a fost arestat şi Mario L, care guverna clanul. Grupul era condus din închisoare de Giuseppe Farao, un boss de 70 ani, deja condamnat la detenţie pe viaţă, dar care continuă să-şi transmită ordinele fiilor săi, nepoţilor şi asociaţilor.

Potrivit anchetatorilor coordonaţi de direcţia antimafia din Catanzaro, clanul Farao, aliat cu Marincola, crease un „holding” criminal controlând cu mână de fier regiunea Ciro din sudul Italiei. Ordinele erau să caute în permanenţă sectoarele cele mai remunerate „limitând la maximum recurgerea la acţiuni violente şi evitând luptele interne ce cauzează prejudicii  afacerilor”.

Reţeaua se lansase în brutării, servicii funerare şi spălătorii industriale pentru hoteluri şi restaurante. Cu complicitatea aleşilor locali şi administratorilor publici, grupul s-a ocupat de tratarea deşeurilor, de servicii portuare, exploatarea lemnului în zone forestiere şi de primirea imigranţilor, sector care s-a dezvoltat în ultimii ani în Italia. Profiturile erau apoi reinvestite în regiunile Napoli, Toscana, Lombardia şi chiar în Germania.

Autorităţile italiene au precizat că acest clan avea celule la Frankfurt, München, Stuttgart, Wiesbaden unde, cu metode mafiote obţinuse monopolul furnizării de vinuri, brânzeturi, ulei şi sosuri pentru pizza, în special pentru restaurantele calabreze din ţară.

Toate aceste domenii legale foloseau la spălarea de bani pentru principala activitate a clanului mafiot, traficul de droguri, cocaină în special. Potrivit procurorului antimafia din Italia, scopul operaţiunii „Styx” era lovirea sistemului economic al clanului Farao-Marincola, lider în mafia calabreză, un „clan de serie A”.

Mario, „naşul din Stuttgart”

Poliţia germană a anunţat la rândul ei 11 arestări în cadrul acestei operaţiuni, toţi suspecţi de şantaj, spălare de bani şi afaceri ilegale în Germania. Mario L, care guvernează clanul Farao-Marincola, este foarte bogat cu amici în politică şi în afaceri.

Deja în anii’ 90 el cina cu politicieni în pizzeria sa „Mariuzzo”, inclusiv cu şeful de atunci al facţiunii CDU în Parlamentul din Baden-Wurtemberg şi apoi comisar european, Günther Oettinger. Atunci, Mario a făcut donaţii de milioane de mărci pentru CDU şi organiza în restaurantul său „serate calabreze” pentru politicieni.

În 1992, Thomas Schauble, atunci ministru al Justiţiei în Bade-Wurtemberg, l-a prevenit pe Oettinger că numele său apare în mai multe  interceptări telefonice din pizzerie. În acelaşi an, în octombrie, ministrul de Interne Frieder Birzele (SPD) l-a informat pe Oettinger că Mario L era suspect de colaborare cu o organizaţie mafiotă.

Mario L, patronul pizzeriei din Stuttgart  a reuşit  să scape de anchete, de procedurile judiciare italiene şi germane deşi procurorul din acest oraş semnala că el a investit milioane de mărci în bunuri imobiliare în Elveţia şi Italia ca membru al clanului mafiot şi presupus „organizator de transport de droguri şi arme” în regiunea Stuttgart.

Ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, de la CDU, a declarat operațiunea un succes. „Nu vom permite organizațiilor mafiote să folosească Germania ca spațiu pentru afacerile lor criminale”, a spus De Maiziere.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă