6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOperațiunea "false flag". Infrastructura din Donețk și Lugansk a fost aruncată în...

Operațiunea “false flag”. Infrastructura din Donețk și Lugansk a fost aruncată în aer

Operațiunea “false flag” – Câteva noduri de infrastructură din Donbas au fost distruse în urma unor explozii. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, separatiștii ar fi provocat exploziile. Acum câteva zile, rușii au fost acuzați de către americani și ucraineni că ar fi plantat explozibil la obiectivele de infrastructură critică. Au făcut acest lucru pentru a crea un pretext al invaziei în Ucraina.

Locuitorii din Lugansk au rămas luni fără curent și apă. Și în Donețk, locuitorii au rămas fără apă potabilă, după o altă explozie la stația de tratare a apei, potrivit tylaz.net.

Autoproclamatul lider al Republicii Lugansk a declarat stare de urgență energetică. A căutat asistență militară și financiară din partea Federației Ruse.

Toate acestea în contextul în care, săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a avertizat despre o posibilă operațiune emblematică, din estul separatist, prin care Rusia va putea invoca motivele invadării Ucrainei.

Serviciile ucrainene au mai spus în urmă cu câteva zile că Rusia a plantat explozibil la principalele puncte de infrastructură din Donețk.

„Serviciul de informații militare al Ucrainei deține informații despre serviciile speciale ruse care vizează o serie de ținte ale infrastructurii critice din Donețk pentru a le arunca în aer”, scrie pe pagina de Twitter a spionajului militar ucrainean.

Operațiunea “false flag”

O operațiune de “fals flag” este un atac în etape în care sursa răspunderii este deghizată sau fabricată pentru a da vina pe altceva, potrivit abc.net.au.

Este o formă de propagandă sau dezinformare care a fost folosită de secole ca pretext pentru război.

Poate lua forma unui atac militar elaborat, în care o parte din soldați pot să se dea de partea inamicilor, să conducă aceleași vehicule sau să folosească aceleași arme. Astfel, îi vor aduce în situații în care vor face ca atacul să pară că a fost efectuat de altcineva.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Erdogan se oferă pentru o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean

Președintele turc Tayip Recep Erdogan a declarat că Ankara continuă să susțină o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean și este gata să ofere o...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă