24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInternaționalOMS caută “cele mai strălucite minți” pentru noi cercetări privind COVID-19

OMS caută “cele mai strălucite minți” pentru noi cercetări privind COVID-19

Lansând o solicitare de aplicaţii, OMS a precizat că Grupul său de Consiliere Ştiinţifică cu privire la Originile Noilor Patogeni va analiza şi progresul înregistrat de studiile cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019, scrie Agerpres.

“Trebuie să adunăm cele mai strălucite minţi. Şi trebuie să avem o abordare multidisciplinară”, a declarat Maria van Kerkhove, şefa departamentului pentru boli emergente şi zoonoze din cadrul OMS.

Acest grup de consiliere ştiinţifică, anunţat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, din luna iulie, va fi compus din 25 de experţi, care urmează să se întâlnească într-o primă şedinţă, desfăşurată în spaţiul virtual, la sfârşitul lui septembrie.

“În ultimii 20 de ani, mulţi astfel de patogeni au apărut pentru prima oară sau au reapărut: SARS, MERS, diferite gripe aviare, Zika, febra galbenă şi, desigur, SARS-CoV-2”, a declarat van Kerkhove.

Van Kerkhove, un epidemiolog american şi coordonatorul tehnic al OMS în ceea ce priveşte strategia împotriva COVID-19, a reamintit faptul că a fost nevoie de mai mult de un an pentru a se stabili că dromaderul era gazda intermediară a virusului MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ce provenea de la lilieci.

Cercetătorii care vor face parte din acest grup vor trasa un cadru global de studii asupra animalelor, oamenilor, alimentelor, mediului, biosecurităţii şi protocoalelor pentru auditul laboratoarelor în momentul apariţiei unor noi agenţi patogeni, a mai precizat ea.

“Ţinând cont de (componenta) geopolitică, dorim să ne asigurăm că vom dispune de un cadru tehnic şi ştiinţific foarte solid… pentru data viitoare, pentru că va exista o dată viitoare”, a mai susţinut ea.

Cele mai citite

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Italia nu vrea ca armele occidentale să fie folosite pe teritoriul Rusiei

Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În plus, italienii spun că nu vor trimite...

Scandal uriaș. Iulian Dumitrescu vrea să transforme stațiunea Breaza în groapa de gunoi a județului Prahova

Locuitorii stațiunii Breaza din județul Prahova sunt în pragul unei revolte fără precedent, din cauza faptului că în centrul localității baronul de Prahova...
Ultima oră
Pe aceeași temă