Predecesorul la Casa Albă al lui Donald Trump a transmis indirect, dar țintind foarte precis către cel care l-a urmat, că acesta a ”respins avertismentele” privind riscurile unei pandemii de coronavirus şi, făcând o paralelă,-a acuzat că actualul președinte neagă, în oglindă, efectele schimbărilor climatice, notează AFP.
”Cu toţii am putut vedea consecinţele mult prea îngrozitoare provocate de cei care au respins avertismentele cu privire la o pandemie”, a scris pe Twitter, potrivit Agerpres, fostul preşedinte democrat.
Până în prezent, în Statele Unite s-au înregistrat mai multe decese din cauza coronaviruslui (3.415 morţi) decât în China (3.305), locul unde își are originea pandemia. De asemenea, SUA se afla miercuri pe primul loc în lume la numărul de cazuri de infectare declarate oficial, cu peste 188.000.
Retorica juxtapunerilor lui Obama
Continuând împletirea paralelei sale, Obama a afirmat că ”nu ne putem permite să suportăm alte consecinţe cauzate de cei care neagă schimbările climatice. Fiecare dintre noi, în special cei tineri, trebuie să pretindă mai mult din partea liderilor noştri la toate nivelurile şi să voteze la toamnă”, cu ocazia alegerilor din noiembrie, a terminat fostul lider democrat Barack Obama, de altfel aproape neimplicat campania curentă pentru alegerile prezidenţiale
Primul și singurul președinte american de culoare a reacţionat la un articol anunţând că administraţia Trump a anulat normele cele mai exigente privind emisiile de gaze cu efect de seră de către autovehicule pe care Obama le aprobase în 2012, când se afla la Casa Albă.
Noile reguli vor impune producătorilor de automobile reducerea consumului mediu de carburant cu 1,5% pe an până în 2026, în loc de 5% anual cum dictau normele Obama, a subliniat Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA) într-un comunicat. Ales în noiembrie 2016, Donald Trump a anunţat în iunie 2017 că retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice.
Șeful de la Casa Albă, zguduit de cursul evenimentelor
În urmă cu puţin peste o săptămână, președintele republican îşi înmulţise mitingurile electorale, ironizând divizările din Partidul Democrat, aflat în proces de a-şi desemna candidatul.
Datele problemei s-au schimbat însă radical odată cu explozia cazurilor de coronavirus pe teritoriul SUA.
Ţara trăieşte în ritmul restricţiilor de călătorie şi al măsurilor de distanţare socială, starea primei economii a lumii cunoaşte o scădere, iar riscul recesiunii este tot mai real.
Lupta contra propagării epidemiei COVID-19 l-a constrâns pe Donald Trump să-şi întrerupă campania electorală şi să renunţe la evenimentele care atrăgeau mii de simpatizanţi de-ai săi.
Joe Biden, pe val
În schimb, fostul vicepreşedinte Joe Biden a înregistrat o revenire în forţă. Cu 19 victorii din cele 27 de alegeri primare democrate, proces de asemenea perturbat de criza provocată coronavirus, el a reuşit să coaguleze tabăra moderată din Partidul Democrat şi a luat un avantaj aproape insurmontabil în faţa ”socialistului” Bernie Sanders în cursa pentru obţinerea candidaturii democrate.
Şi contra epidemiei COVID-19, Biden nu ezită să-şi pună în valoare experienţa de vicepreşedinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta împotriva Ebola şi a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.
”Viitorul preşedinte va trebui să ne salveze reputaţia, să reconstruiască încrederea în liderii noştri şi să mobilizeze ţara şi aliaţii noştri pentru a face faţă rapid noilor provocări, cum sunt pandemiile viitoare”, a afirmat miercuri Joe Biden.