20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalO gală mică, 
dar voinică

O gală mică, 
dar voinică

Ediţia a XVIII-a a Galei UNITER stă şi anul acesta sub semnul crizei economice. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul în care se acordă cele mai importante premii anuale pentru activitate teatrală se desfăşoară într-un studio de televiziune. Mai exact în Studioul 3 al TVR, locul care a găzduit şi ediţia din 2009.

 

Cum se poate vedea pe lista de nomina­lizări, spectacolul lui Alexandru Tocilescu „Casa Zoikăi”, de la Comedie, şi spectacolul lui Vlad Massaci „Aniversarea” de la Nottara sunt, din punct de vedere matematic, montările cu cele mai multe şanse la premii. Fiecare are patru nominalizări. E un parcurs normal pentru un teatru, cel de Comedie, care, în ultimii ani, a scos din ce în ce mai multe titluri notabile. Dar marea surpriză este prezenţa cu un număr atât de mare nominalizări a Nottara-ului, aflat de mulţi ani în cădere liberă. Să sperăm că suita de nominalizări va ge­nera pe viitor un plus la calitatea artistică a teatrului de pe Bulevardul Magheru, că de lipsă de spectatori nu se plânge niciun teatru. Cel puţin cele din Bucureşti.

Dar dincolo de controversele iscate, ca de fiecare dată de altfel, de preferinţele personale ale unuia sau altuia, dincolo de multele nume rămase, din păcate, pe dinafară, dincolo lipsa clarităţii reguli­lor în ceea ce priveşte categoria debut, important e că avem o listă de nomina­lizări pe care fiecare nume înscris merita să fie acolo. Şi chiar dacă se desfăşoară într-un studio de televiziune e, din nou, un prilej de sărbătorire a celor mai mari realizări teatrale ale anului.

Gala va fi transmisă în direct de TVR 1 şi Radio România Cultural, luni, 19 aprilie, începând cu ora 21.10.

Premiile Senatului UNITER

Premiul de excelenţă:

Silviu Purcărete (regizor şi scenarist),

Helmut Stürmer (scenograf-decor),
Lia Manţoc (scenograf-costume),
Vasile Şirli (compozitor),
Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video) pentru impactul internaţional al spectacolului „Faust” după Goethe (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu) la Festivalul Edinburgh 2009.
 
Premiul pentru întreaga activitate:
Tatiana Iekel (actriţă),
Mircea Andreescu (actor), Andrei Both (scenografie),
Mircea Cornişteanu (regie)
 
Premii speciale:
George Marcu (muzică de teatru),
Alexandra Davidescu (teatru de păpuşi)
Toni Grecu (spectacol de divertisment),

Premiul pentru critică de teatru, decis de Biroul de conducere al Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) i se acordă prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu (Întreaga activitate) şi lui Ionuţ Sociu (Nume noi în critică). 

 

Piesa anului

Juriul Concursului de dramaturgie al UNITER, „Cea mai bună piesă româ­ne­­a­s­că a anului 2009″, compus din Marina Constantinescu, critic de teatru, Nicolae Manolescu, critic literar, Dan C. Mihăi­lescu, critic literar, a decis să reţină în Selecţia Finală următoarele piese: „Reluare” de Ruxandra A. Badea; „Land of choice” de Radu F. Alexandru; „Jack lunetistul” de Radu Macrinici; „Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu. Dintre acestea, juriul a hotărât să desemneze câştigătoare piesa: „Jack lunetistul” de Radu Macrinici. Programul „Piesa Anului” al UNITER se desfăşoară anual sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României.

 

Nominalizări la Premiile UNITER

Cel mai bun spectacol:
„Aniversarea” (Teatrul Nottara); „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” (Teatrul Naţional Sibiu); „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi” (Teatrul Maghiar din Timişoara)

Cea mai bună regie:
Alexandru Dabija („Pyramus & Thisbe 4 you” – Teatrul Odeon); Victor Ioan Frunză („Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi”); Vlad Massaci („Aniversarea”)

Cea mai bună actriţă în rol principal:

Virginia Mirea („Casa Zoikăi” – Teatrul de Comedie); Ofelia Popii („Breaking the Waves… „); Sanda Toma („Toţi fiii mei” – Teatrul Naţional Bucureşti)

Cel mai bun actor în rol principal:
Ionuţ Caras („Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului” – Teatrul Naţional Cluj-Napoca); Mihai Constantin („Sfârşit de partidă” – Teatrul Metropolis); George Mihăiţă („Casa Zoikăi”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Ana Ciontea („Un duel” – Teatrul Naţional Bucureşti); Catrinel Dumitrescu („Aniversarea”); Emilia Popescu („Casa Zoikăi”)

Cel mai bun actor în rol secundar:

József Bíró („Trei surori” – Teatrul de Nord Satu Mare – secţia maghiară); Vlad Ivanov („Un duel”); Gelu Niţu („Casa Zoikăi”)

Cea mai bună scenografie:

Ştefan Caragiu („Aniversarea”); Adriana Grand („Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi”); Iuliana Vâlsan („Herr Paul” – Teatrul Tineretului Piatra Neamţ)

Debut:

Cristina Florea pentru rolul Tyler din „Nişte fete”, (Teatrul George Ciprian Buzău şi Asociaţia Catharsis); David Schwartz pentru regia spectacolului „România, te pup!” (Teatrul Naţional Iaşi); Crina Semciuc pentru rolul Lena din spectacolul „Leonce şi Lena” (Teatrul de Comedie)
 
Cel mai bun spectacol 
Teatru radiofonic:

„Caii la fereastră” (regia Gavriil Pinte); „Delir în doi… în trei, în câţi vrei” (regia Attila Vizauer); „Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre” (regia Mihai Lungeanu). Toate spectacolele sunt produse de Societatea Română de Radiodifuziune.

Din juriul de nominalizări au făcut parte criticii Ion Cocora, Mircea Morariu şi Doina Papp.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă