8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaO delegație militară turcă merge în Rusia pentru a debloca exportul de...

O delegație militară turcă merge în Rusia pentru a debloca exportul de cereale ucrainene

O delegație militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, au afirmat surse din cadrul preşedinţiei turce, transmite Reuters.

Agenţia rusă TASS a confirmat planurile de discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, AFP a relatat că o ‘reuniune în patru’, cu reprezentanţi ai ONU, Rusiei şi Ucrainei, va avea loc săptămâna viitoare în Turcia în vederea organizării transportului de cereale pe Marea Neagră.

Televiziunile private CNN Türk şi NTV, citând surse din cadrul preşedinţiei de la Ankara, au precizat că discuţiile vor avea loc la Istanbul.

Invazia rusă în Ucraina a oprit exporturile de cereale ale Kievului pe Marea Neagră, cauzând crize la nivel global, deşi Moscova acuză pentru acestea sancţiunile occidentale. ONU a lansat un apel ambelor părţi, precum şi Turciei, vecin cu ele la Marea Neagră şi membru NATO, să convină un coridor maritim.

Ankara a avut până acum discuţii cu Moscova şi ONU cu privire la coridorul plănuit, însă a afirmat că orice acord final va necesita ca toate părţile să se întâlnească la Istanbul, de unde Turcia spune că va fi monitorizată implementarea planului.

Sursele citate de Reuters au afirmat că o întâlnire cvadripartită între Turcia, Ucraina, Rusia şi ONU va avea loc la Istanbul în săptămânile următoare, posibil cu participarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit agerpres.ro.

O delegație militară turcă va avea discuții în Rusia pentru ca exportul de cereale ucrainene să fie reluat de urgență

Postul turc Haberturk relatase mai devreme despre întâlnirea plănuită.

Potrivit surselor, planul are în vedere crearea a trei coridoare din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră, sub supervizarea Kievului, şi ca de acolo să fie transportate atât mărfuri alimentare ucrainene, cât şi ruseşti.

Între 30 şi 35 milioane de tone de cereale ar putea fi transportate de acolo în următoarele 6-8 luni, au afirmat sursele.

Întrebat despre acest plan, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephan Dijarric, a răspuns că ‘discuţiile pe aceste subiecte continuă’, fără a oferi alte detalii.

Ştirea despre convorbirile viitoare a venit la o zi după ce Erdogan şi Guterres au discutat prin telefon despre planurile legate de coridor.

Administraţia lui Erdogan a transmis că acesta i-a spus secretarului general al ONU că Turcia ‘continuă eforturile’ pentru stabilirea coridorului.

Atât Ucraina, cât şi Rusia au prezentat o serie de condiţii pentru a fi de acord cu planul. În timp ce Moscova vrea ca unele sancţiuni occidentale să fie ridicate pentru a-i facilita exporturile de cereale şi îngrăşăminte, Kievul cere garanţii de securitate pentru porturile sale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...

Într-un gând, într-un glas: Ilie Bolojan, potențial premier

PSD, USR și PNL îl văd ca viitor premier pe "mesianicul" liberal Ilie Bolojan Președintele Consiliului Județean Bihor pare a fi premierul tuturor. Trei dintre...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă