Noul „Foreign Secretary” (ministru al Afacerilor Externe) al Marii Britanii, David Cameron, și-a început mandatul cu două vizite externe, în Ucraina și în Republica Moldova.
Fostul premier David Cameron a fost numit ministru de Externe la data de 13 noiembrie 2023. Vizita în Ucraina este prima din mandatul de ministru de Externe a lui Cameron, iar vizita în Republica Moldova este a doua sa vizită ca ministru de Externe. Din acest motiv, mesajul transmis prin aceste două evenimente de politică internațională este foarte puternic.
David Cameron a fost în Ucraina în perioada 15 – 16 noiembrie 2023, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, cu prim-vicepremierul Olha Stefanishyna și cu ministrul de Externe Dmytro Kuleba. Imediat după aceea, la 16 noiembrie, David Cameron a mers în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu șefa statului, Maia Sandu, și cu ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.
„Pe măsură ce iarna se apropie, continuăm să fim alături de poporul ucrainean, care rezistă invaziei ilegale a lui Putin. În ultimele trei luni, au împins forțele Rusiei înapoi în Marea Neagră și au deschis rute comerciale maritime vitale pentru economia ucraineană și aprovizionarea globală cu alimente”, a anunțat Guvernul Marii Britanii la data de 16 noiembrie, prezentând imagini de la vizita lui David Cameron în Ucraina.
David Cameron a fost mai întâi în capitala Ucrainei, Kiev, apoi la Odessa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră. Guvernul Marii Britanii subliniază că, de când Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră (BSGI), Ucraina a făcut eforturi pentru a deschide un coridor de export pe Marea Neagră, „pentru propria sa economie și pentru aprovizionarea globală cu alimente”. Ucraina „a respins flota rusă, și-a protejat coasta și coridorul și a stabilit mecanisme de asigurare pentru transportul civil, toate acestea au asigurat că transportul poate reporni. Regatul Unit continuă să lucreze cu Ucraina și alți parteneri pentru a stabili rute pentru exporturile ucrainene și pentru a preveni și descuraja atacurile rusești”, a subliniat partea britanică. Potrivit BBC, donațiile de echipamente militare către Ucraina au inclus un număr de tancuri Challenger 2 și rachete cu rază lungă de acțiune, iar zeci de mii de recruți ucraineni au fost antrenați de armata britanică pe teritoriul Marii Britanii.
În după-amiaza de 16 noiembrie, imediat după plecarea din Ucraina, David Cameron s-a oprit în Republica Moldova. Ministrul britanic a discutat cu oficialii de la Chișinău despre combaterea corupției în Republica Moldova și despre diaspora de cetățeni moldoveni în Marea Britanie.
„Aseară, l-am întâlnit la Chișinău pe Ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron, care a vizitat de curând Ucraina. În discuții, mi-am exprimat recunoștința pentru sprijinul pe care îl acordă Regatul Unit Republicii Moldova și Ucrainei. Sprijinul oferit țării vecine este crucial și pentru securitatea Moldovei, și pentru stabilitatea și prosperitatea Europei. Am discutat cu șeful diplomației britanice și cooperarea bilaterală și eforturile noastre comune în lupta împotriva corupției”, a precizat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o postare pe internet.
David Cameron deține acum funcția de secretar de stat (ministru, în terminologia din Regatul Unit) pentru Relații Externe, Commonwealth și Dezvoltarea Afacerilor. Cameron l-a înlocuit în această funcție pe James Cleverly, imediat după ce Cleverly a preluat funcția de „Home Secretary” (ministru de Interne).
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!