7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalNoile tendinţe în cinema dezvăluite la Bucureşti

Noile tendinţe în cinema dezvăluite la Bucureşti

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF conectează din nou publicul bucureştean la cele mai noi tendinţe în cinema. În perioada 11-15 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema „Elvira Popescu“, la cea de-a patra ediţie BIEFF, pasionaţii de cinema vor avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului: atât producţii româneşti inedite, cât şi titluri din selecţia celor mai importante festivaluri internaţionale de profil.

Cinefilii se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de film, prezentate la Bucureşti prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de BIEFF şi devenite colaborări de tradiţie ale festivalului.

BIEFF se bucură din 2012 de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan: Peter Greenaway (foto), preşedintele onorific al festivalului, care a fost de câteva ori oaspetele festivalului.

Pe lângă programele devenite deja de tradiţie, Competiţia Internaţională şi Experimente cinematografice româneşti, în acest an BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale:

În cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, BIEFF prezintă câştigătorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante festivaluri europene de film: Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia.

Programul CINE-DANS din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie.

“Miracolul portughez” prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier interna­ţional.

Din programul de anul acesta nu vor lipsi secţiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente şi dedicate filmelor de la festivaluri de top precum: Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă în cadrul BIEFF secţi­unea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar, Paradocs, faimosul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen, Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunos­cuţi precum Jean-Luc Godard, EYE Film Ins­titute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Evenimentele educative vor fi şi anul acesta cât se poate de bogate: workshop-ul de film realizat în colaborare cu NisiMasa – European Network for Young Cinema le va oferi şansa artiştilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi şi traineri din întreaga Europă, iar la final să îşi adauge în portofoliu încă un film. Seminariile BIEFF, precum şi întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului.

Cele mai citite

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă