9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăInternaționalNoi tensiuni în Caucaz. Armenia susține că doi militari i-au fost uciși...

Noi tensiuni în Caucaz. Armenia susține că doi militari i-au fost uciși la un atac din Azerbaidjan

Ministerul Apărării din Armenia susține că doi militari armeni au fost uciși în urma unui atac lansat din Azerbaidjan.

Militari azeri ar fi tras cu armament ușor (de infanterie), ucigând doi militari armeni și rănind alți câțiva, susține Armenia. Incidentul s-a produs la data de 13 februarie 2024, la ora locală 5.30 (dimineața), în provincia Syunik, aflată în sudul Armeniei, la granița cu Azerbaidjanul.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a replicat că atacul forțelor sale a fost o ripostă după un incident similar, în care militari armeni au tras asupra militarilor azeri. Armenia respinge acuzațiile venite din Azerbaidjan, susținând că militarii armeni au fost atacați în timp ce își îndeplineau sarcinile obișnuite în apropierea satului Nerkin Hand.

Incidentul se produce în contextul tensiunilor permanente dintre aceste două țări din Caucaz. Principala dispută dintre Armenia și Azerbaidjan fusese cea legată de enclava Nagorno Karabah, care are populație armeană dar se află în interiorul statului Azerbaidjan. Pentru a preveni agravarea situației, Uniunea Europeană a trimis observatori militari în Caucazul de Sud.

Ultimul război dintre Armenia și Azerbaidjan s-a încheiat cu victoria Azerbaidjanului, care a obținut și controlul asupra enclavei Nagorno Karabah. În această dispută, Azerbaidjanul este susținut de Turcia iar Armenia e susținută de Rusia. Atât Armenia cât și Azerbaidjanul și-au cucerit independența la momentul dezmembrării fostei URSS.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...

Războiul din Ucraina, o imensă mașinărie de spălat bani

Afirmația din titlu nu-mi aparține. Ea a fost formulată de Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senatul american. Marii investitori își freacă mâinile. E...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă