8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInternaționalNicos Anastasiades, considerat favorit în alegerile prezidenţiale din Cipru

Nicos Anastasiades, considerat favorit în alegerile prezidenţiale din Cipru

Liderul conservator de 71 de ani, care promite reluarea discuţiilor pentru reunificarea insulei, este creditat cu 30% din voturi, potrivit ultimelor sondaje. El ar urma, fără surpriză, să rămână la conducerea ţării, a cărei economie şi-a revenit după s-a aflat în pragul falimentului în 2013.

Cipru, cu un milion de locuitori, este împărţit în două de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia, aminteşte AFP.

Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru – membră a zonei euro – a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) – recunoscută numai de Ankara – care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Alegătorii sunt chemaţi la urne care au fost deschise la ora 07:00 (05:00 GMT) şi urmează să se închidă la ora 18:00 (16:00 GMT). Cele 1.122 de secţii de votare vor fi închise timp de o oră la prânz. Rezultatele sunt aşteptate în cursul serii, în jurul orei 18:30 GMT.

Ciprioţii din diaspora vor putea şi ei vota în aproximativ 40 de secţii de votare din 15 ţări, în principal în Grecia şi Marea Britanie. Circa 657 de ciprioţi turci care locuiesc în sud sunt de asemenea înregistraţi pe listele electorale.

Din cei nouă candidaţi aflaţi în cursă, doar trei au şanse reale să obţină funcţia de şef al statului: actualul preşedinte conservator Nicos Anastasiades, 71 de ani, candidatul susţinut de comunişti, Stavros Malas, 51 de ani, şi centristul Nicolas Papadopoulos, 44 de ani, fiul unui fost preşedinte, care susţine poziţii mai ferme în negocierile de pace.

Cele mai citite

ÎPS Teodosie, prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a avut azi prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană...

Un cunoscut club de fotbal din Italia își tranformă stadionul în parc solar

Udinese, cel mai „verde” club de fotbal din Italia şi al patrulea la nivel mondial, își continuă cursa spre atingerea obiectivului de zero emisii...

Explozie în județul Dolj. FOTO

Pompierii din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj fac măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă