15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNerespectarea protocolului privind cele două Irlande duc UE la măsuri împotriva Marii...

Nerespectarea protocolului privind cele două Irlande duc UE la măsuri împotriva Marii Britanii

“Comisia Europeană a trimis astăzi o scrisoare formală de înştiinţare Marii Britanii din cauza încălcării prevederilor esenţiale ale Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi a obligaţiilor asumate prin bună-credinţă în cadrul Acordului de retragere a ţării din UE (Brexit). Acest lucru marchează începerea formală a procedurii împotriva Marii Britanii din cauza încălcării normelor. Este a doua oară în şase luni când Guvernul britanic vrea să încalce legislaţia internaţională”, anunţă Executivul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

“Protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord este singura modalitate de protejare a Acordului din Vinerea Mare (Belfast) şi de a menţine pacea şi stabilitatea, în acelaşi timp evitând instituirea unei frontiere concrete pe Insula Irlanda şi menţinând integritatea pieţei comunitare. UE şi Marea Britanie au stabilit împreună acest Protocol. De asemenea, suntem obligaţi să îl implementăm împreună. Deciziile unilaterale şi încălcările reglementărilor internaţionale de către Marea Britanie distrug scopul documentului şi subminează încrederea reciprocă”, afirmă Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză.

“Marea Britanie trebuie să aplice în mod adecvat Protocolul dacă vrem să ne atingem obiectivele. De aceea, lansăm astăzi această procedură legală. Sper ca prin spiritul de colaborare, prin spiritul pragmatic şi constructiv care a prevalat în activităţile noastre de până acum pentru implementarea Acordului Brexit să putem rezolva aceste probleme în cadrul Comitetului comun, fără a recurge la alte mijloace legale”, a precizat Maros Sefcovic.

Tensiunile dintre UE și Marea Britanie s-au aprins din cauza tranzitului post-Brexit

Disensiunile între Uniunea Europeană şi Marea Britanie s-au intensificat din cauza procedurilor de tranzit între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, iar Bruxellesul a ameninţat Guvernul Boris Johnson cu acţiuni judiciare, din cauza încălcării Acordului Brexit. Guvernul Boris Johnson este nemulţumit de controalele vamale la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord, care a rămas parte a pieţei UE, şi restul Marii Britanii. Guvernul de la Londra a anunţat pe 3 martie că va prelungi unilateral perioada de tranziţie în zona Mării Irlandei, o iniţiativă considerată de UE o încălcare a Acordului Brexit şi a reglementărilor internaţionale.

Atitudinea Guvernului Boris Johnson, care se opune aplicării Protocolului nord-irlandez, riscă să conducă la amânarea de către Parlamentul European a ratificării Acordului post-Brexit, a avertizat Mairead McGuinness, comisarul Uniunii Europene pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiară şi Uniunea Pieţelor de Capital.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă