6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalMyanmar, problema repatrierii refugiaților trenează

Myanmar, problema repatrierii refugiaților trenează

‘Nu am făcut pregătirile necesare pentru a-i repatria pe oameni începând de mâine. Mai este încă nevoie de multă pregătire’, a declarat, pentru AFP, Abul Kalam Azad, responsabil la Departamentul pentru ajutorarea refugiaţilor şi repatrierea din Bangladesh.

Bangladeshul şi Myanmarul au semnat la 23 noiembrie anul trecut un acord-cadru pentru repatrierea de refugiaţi rohingya sosiţi în Bangladesh din octombrie 2016, acord ce vizează practic 750.000 de persoane.

Aceste repatrieri urmau iniţial să înceapă ‘în mai puţin de două luni’, adică cel târziu în 23 ianuarie.

Aproape un milion de musulmani rohingya se află în prezent în tabere uriaşe de refugiaţi situate în sudul Bangladeshului. În jur de 655.000 dintre ei au fugit din Myanmar de la sfârşitul lui august, pentru a scăpa de o campanie militară calificată de Naţiunile Unite drept ‘epurare etnică’.

Programul pentru repatrierea de musulmani rohingya este tratat cu circumspecţie de experţi şi ONG-uri. Aceştia estimează că nu sunt întrunite condiţiile pentru o soluţionare a tensiunilor în statul Rakhine din Myanmar şi cer ca repatrierile să se facă exclusiv pe bază benevolă.

Numeroşi refugiaţi aflaţi în Bangladesh au declarat că nu doresc să se întoarcă în Myanmar, de unde au fugit – potrivit declaraţiilor lor – de masacre, violuri colective şi incendieri de sate.

Cele mai citite

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă