5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMuzica lui Cantemir, în premieră la Ateneu

Muzica lui Cantemir, în premieră la Ateneu

Jordi Savall şi Hespèrion XXI, împreună cu muzicieni invitaţi din Turcia, Armenia şi Bulgaria aduc miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un proiect muzical de excepţie: „Istanbul. Dimitrie Cantemir – Cartea ştiinţei muzicii şi tradiţiile muzicale sefarde şi armene”.

În cadrul acestui amplu demers cultural, muzicianul catalan Jordi Savall a recuperat pentru a dărui marelui public muzica domnitorului Dimitrie Cantemir, personalitate enci­clo­pedică, care a marcat nu doar istoria, ci, iată, şi muzica ­timpului său.  Piesele prezentate în ­concert sunt cuprinse în albumul „Cartea ştiinţei muzicii” (Kitâbu Ilmi’l-mûsîkî). Dedicată Sultanului Ahmed III (1703-1730), lucrarea a fost elaborată de viitorul domnitor al Moldovei în perioada petrecută la Istanbul ca trimis diplomatic. Cronicarul Ion Neculce spunea despre Dimitrie Cantemir care era un virtuoz al tamburului: „Nimeni nu cânta mai bine decât el în tot Constantinopolul”.

Proiectul actual prezintă muzica instrumentală „cultă” de la curtea otomană a secolului al XVII-lea, aşa cum s-a păstrat în lucrarea lui Cantemir, în dialog şi în alternanţă cu muzica populară „tradiţională”, reprezentată de tradiţiile orale ale muzicienilor armeni şi de muzica tradiţională a comunităţilor sefarde care se stabiliseră în Imperiul Otoman după expulzarea din Spania.

Figură excepţională a muzicii contemporane, Jordi Savall s-a dedicat, timp de mai mult de treizeci de ani, redescoperirii comorilor muzicale uitate.

Alături de cele trei ansambluri pe care le-a înfiinţat împreună cu Montserrat Figueras – Hespè­rion XXI, La Capella Reial de Catalunya şi Le Concert des Nations -, a explorat un univers muzical impresionant, readucând în atenţia publicului atât muzica veche, cât şi instrumentul viola da gamba.

Cu o îndelungată carieră de muzician, profesor, cercetător şi iniţiator de proiecte muzicale şi culturale, Jordi Savall este, probabil, cel mai de seamă arhitect al actualei revalorizări a muzicii istorice.  

Cele mai citite

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă