Jordi Savall şi Hespèrion XXI, împreună cu muzicieni invitaţi din Turcia, Armenia şi Bulgaria aduc miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un proiect muzical de excepţie: „Istanbul. Dimitrie Cantemir – Cartea ştiinţei muzicii şi tradiţiile muzicale sefarde şi armene”.
În cadrul acestui amplu demers cultural, muzicianul catalan Jordi Savall a recuperat pentru a dărui marelui public muzica domnitorului Dimitrie Cantemir, personalitate enciclopedică, care a marcat nu doar istoria, ci, iată, şi muzica timpului său. Piesele prezentate în concert sunt cuprinse în albumul „Cartea ştiinţei muzicii” (Kitâbu Ilmi’l-mûsîkî). Dedicată Sultanului Ahmed III (1703-1730), lucrarea a fost elaborată de viitorul domnitor al Moldovei în perioada petrecută la Istanbul ca trimis diplomatic. Cronicarul Ion Neculce spunea despre Dimitrie Cantemir care era un virtuoz al tamburului: „Nimeni nu cânta mai bine decât el în tot Constantinopolul”.
Proiectul actual prezintă muzica instrumentală „cultă” de la curtea otomană a secolului al XVII-lea, aşa cum s-a păstrat în lucrarea lui Cantemir, în dialog şi în alternanţă cu muzica populară „tradiţională”, reprezentată de tradiţiile orale ale muzicienilor armeni şi de muzica tradiţională a comunităţilor sefarde care se stabiliseră în Imperiul Otoman după expulzarea din Spania.
Figură excepţională a muzicii contemporane, Jordi Savall s-a dedicat, timp de mai mult de treizeci de ani, redescoperirii comorilor muzicale uitate.
Alături de cele trei ansambluri pe care le-a înfiinţat împreună cu Montserrat Figueras – Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya şi Le Concert des Nations -, a explorat un univers muzical impresionant, readucând în atenţia publicului atât muzica veche, cât şi instrumentul viola da gamba.
Cu o îndelungată carieră de muzician, profesor, cercetător şi iniţiator de proiecte muzicale şi culturale, Jordi Savall este, probabil, cel mai de seamă arhitect al actualei revalorizări a muzicii istorice.