25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalMuntenegru își alege azi președintele. Cine e marele favorit

Muntenegru își alege azi președintele. Cine e marele favorit

Se aşteaptă ca primele rezultate ale votului, supravegheat de aproape 2.000 de observatori internaţionali şi locali, să fie difuzate duminică seara, transmite Agerpres.

Începând din 1991, Djukanovic, un aliat al Occidentului, a fost de şase ori premier şi deja o dată preşedinte (1998-2003). El apare drept mare favorit al scrutinului, pe care s-ar putea să-l câştige încă de duminică, fără a mai aştepta cel de-al doilea tur din 29 aprilie, potrivit sondajelor.

Milo Djukanovic (56 de ani) a condus ţara spre independenţa faţă de Serbia în 2006, apoi către aderarea la NATO, care a devenit efectivă anul trecut, spre marea nemulţumire a Rusiei, dar şi a unei părţi din muntenegreni, în majoritate slavi şi ortodocşi. El aşteaptă acum să conducă ţara spre aderarea la Uniunea Europeană.

Actualul preşedinte al ţării este Filip Vujanovic, un apropiat al lui Djukanovic, membru al formaţiunii sale politice, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS). Principalul contracandidat al lui Djukanovic este omul de afaceri Mladen Bojanovic (56 de ani), susţinut de către principalele formaţiuni ale opoziţiei, proruse sau nu, el fiind creditat cu aproape o treime din sufragii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă