16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalMomente din viaţa lui Polanski

Momente din viaţa lui Polanski

O piesă a dramaturgului Saviana Stănescu, care locuieşte la New York, va fi prezentată duminică la Teatrul Odeon Poet şi dramaturg, Saviana Stănescu, un nume pe scena literară încă dinainte de plecarea sa în Statele Unite, este laureată cu numeroase premii internaţionale.

„Polanski Polanski” este monodramă jucată de actorul american Grant Neale, o piesă în care dramaturgul imaginează trei momente cruciale din viaţa celebrului regizor de film, Roman Polanski. Spectacolul este regizat de Tamilla Woodard şi mixează filmul cu teatrul pe măsură ce pătrunde în mintea strălucită a controversatului personaj, uneori victimă alteori ticălos. Jucată în engleză, franceză şi poloneză, piesa „Polanski Polanski” a fost comandată şi produsă de Compania Teatrală Nomad din New York.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933 din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia în 1937, imediat după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Ca evrei, părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în campusuri de concentrare. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film Knife in the Water (1962) a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două Premii Bafta, patru Premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Anglia a realizat trei filme, iar din 1968 s-a mutat în America.

În 1969, soţia sa însărcinată, Sharon Tate, a fost omorâtă în Los Angeles de membri ai Familiei Manson. După moartea ei, care l-a afectat profund, Polanski s-a reîntors în Europa, locuind mai mult la Paris şi Gstaad, iar următorul film, Macbeth, l-a realizat abia în 1971 în Anglia.

În 1977, după o şedinţă foto în Los Angeles, a fost arestat pentru abuz sexual asupra unei fete de 13 ani şi a pledat vinovat la una dintre cele şapte acuzaţii legate de acţiunile sale. Pentru a evita condamnarea, Polanski a fugit din SUA în 1978. A fost din nou arestat 31 ani mai târziu, pentru două luni, în Elveţia, în timp ce se afla în drum spre decernarea unui premiu pentru întreaga carieră. A fost eliberat în iulie 2010, după ce guvernul elveţian a refuzat să-l extrădeze.

Spectacolul „Polanski Polanski” se joacă duminică 29 mai de la ora 20.30. la Sala Studio a Teatrului Odeon.

 

 

Cele mai citite

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă