Vorbind la o conferință de presă de la sfârșitul summitului G20 de la Osaka, sâmbătă, Trump a fost întrebat despre comentariul său anterior la sugestia că SUA și-a pierdut interesul în Venezuela, la care Președintele a răspuns că „are nevoie de timp”.
În ciuda altor națiuni care au cerut prudență, SUA a susținut o rascuala care încerca să înlăture guvernul Maduro în ianuarie, când l-a recunoscut pe Juan Guaido drept președintele interimar al țării. În ciuda acestui fapt, Maduro rămâne la putere și sprijinul lui Guaido scade.
Întrebat dacă era momentul să-și schimbe planurile, președintele a declarat că are „cinci strategii” pe care le poate pune în aplicare „în orice moment”.
Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat pentru Fox News în mai că „o acțiune militară este posibilă”, în Venezuela „dacă acest lucru este necesar”.
Eforturile SUA continuă în ciuda nemulțumirii altor națiuni care sunt împotriva interferenței. China a cerut Statelor Unite să nu o ia pe „același drum vechi dezastruos” în martie, spunând că ar putea „permite că legea junglei să preia controlul”.
Miercuri, președintele rus Vladimir Puțîn a pus sub semnul întrebării acțiunile SUA în Venezuela într-un interviu acordat Financial Times. Puțîn a întrebat dacă este „necesară umilirea națiunilor din America Latină?”.
„Să facem același lucru și în Japonia, în SUA sau în Germania. Ce s-ar va întampla? Înțelegeți că acest lucru va provoca haos în întreaga lume? „, A spus el. Un sondaj din iunie, realizat de Datincorp, aflat în opoziție guvernului Maduro, a constatat că doar 36% dintre Venezuelani îl recunosc pe Guaido că șeful statului, în scădere de la 49% în februarie, iar 41% îl recunosc pe Maduro că președinte.
Aliații lui Guaido au fost expuși că au deturnat milioane de dolari în fonduri americane menite să plătească defectorii armatei venezuelene la începutul lunii iunie. Autoritățile venezuelene au declarat miercuri că au descoperit un alt complot de tentativă de asasinare care îl vizează Maduro și alți înalți oficiali.