14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMircea Geoană: "NATO nu se va implica militar în Ucraina. Aliații sprijină...

Mircea Geoană: “NATO nu se va implica militar în Ucraina. Aliații sprijină Ucraina”

Mircea Geoană, adjunct al NATO a dat un interviu pentru France24: „NATO nu se va implica militar în Ucraina. Sprijinim Ucraina în multe alte moduri, individual. Aliații sprijină Ucraina. Și pentru a descuraja Rusia să înceapă un război, asta înseamnă să demonstrăm cu adevărat conducerii de la Kremlin că, într-o analiză cost-beneficiu, o intervenție militară suplimentară în Ucraina este o pierdere netă pentru Rusia”.

Cu privire la ultima mobilizare a trupelor și armelor rusești în Ucraina și Belarus, Geoană a descris mișcările drept „suspecte și foarte neobișnuite: “Mobilizare trupelor rusești este ciudată și foarte neobișnuită. Desigur, nu cunoaștem intențiile reale ale președintelui Putin și ce va decide sau nu. Dar îngrijorarea este prezentă în continuare”, spune Geoană.

„Nimeni nu a spus că Ucraina se va alătura NATO curând”

La cererea lui Vladimir Putin ca NATO să nu primească niciodată Ucraina în alianța sa militară, secretarul general adjunct a declarat pentru France24: „Nimeni nu spune că Ucraina se va alătura NATO în curând. Ucraina are multe lucruri de reformat pe plan intern. Și, de asemenea, avem nevoie ca NATO să ajungă la un consens. Astăzi nu avem un consens pentru eventuala aderare a Ucrainei la NATO. Dar acestea fiind spuse, nicio parte terță nu are drept de veto asupra unei decizii care este suverană a țării și asupra organizației la care doresc să adere. Deci depinde de noi.”

În cele din urmă, după ce Moscova a acuzat Statele Unite că încearcă să incite la război prin mutarea trupelor NATO la granițele Rusiei, Geoană a contestat că propriile acțiuni ale Rusiei au împins NATO să desfășoare trupe și arme în regiune: „NATO nu a avut orice prezență militară în flancul estic înainte de 2014, după anexarea ilegală a Crimeei. Putin dorește să aibă Ucraina în sfera lui de influență. Care este rezultatul războiului continuu din Donbass și al anexării Crimeei și amenințarea de astăzi împotriva Ucraina? În urmă cu zece ani, doar 20% dintre ucrainenii doreau să se alăture NATO și UE, astăzi avem 60% își doresc acest lucru. Deci, într-un fel, sperăm că Rusia își va da seama că va obține opusul intențiilor.”

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă