Minoritari bulgari care trăiesc în Albania susțin că au probleme în această țară și cer ajutor la Sofia, informează presa din Bulgaria.
„Bulgarii din Albania au nevoie de sprijin, ei cer o întâlnire urgentă cu președintele Radev”, titrează agenția bulgară Novinite, referindu-se la o posibilă întâlnire cu președintele Bulgariei, Rumen Radev. Presa de la Sofia subliniază că în Albania trăiesc etnici bulgari de sute de ani și că efectivul lor numără acum câteva zeci de mii de oameni. În anul 2017, Parlamentul de la Tirana i-a recunoscut pe etnicii bulgari din Albania drept minoritate.
Etnici bulgari trăiesc în trei regiuni din Albania, numite Mala Prespa, Golo Bardo și Gora. Aceste regiuni nu sunt vecine cu Bulgaria ci cu Republica Macedonia de Nord. Macedonia de Nord susține că în cele trei regiuni menționate trăiesc macedoneni, ceea ce produce nemulțumirea bulgarilor din Albania. Cele mai mari probleme sunt în Golo Bardo și în Gora.
Minoritari bulgari, în pericol să fie considerați macedoneni
Liderul unei organizații din Golo Bardo se plânge că bulgarii nu au niciun deputat în Parlamentul Albaniei. Bulgarii din Albania n-ar avea reprezentanți nici măcar în conducerea localităților în care trăiesc. În schimb, câteva mii de bulgari din Albania au urmat studii în Bulgaria.
Situația prezentată, marți, 23 august 2022, de presa de la Sofia, indică noi tensiuni în Balcani. Acestea complică și mai mult relațiile dintre Bulgaria și Macedonia de Nord. În plus, este posibilă o înrăutățire a relațiilor dintre Bulgaria și Albania sau dintre Albania și Macedonia de Nord.
Bulgaria a fost acuzată în ultimele luni că ar urmări destabilizarea situației din Macedonia de Nord. Bulgaria a fost chiar acuzată că incită la formarea unui „al doilea stat bulgar” în Balcani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!