22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalMetro-Goldwyn-Mayer a pierdut procesul pentru drepturile asupra โ€žRaging Bullโ€

Metro-Goldwyn-Mayer a pierdut procesul pentru drepturile asupra โ€žRaging Bullโ€

Studio hollywoodian de producศ›ie cinematograficฤƒ Metro-Goldwyn-Mayer a pierdut procesul pentru posesia unor drepturi de autor, luni, la Curtea Supremฤƒ din Statele Unite, în faลฃa descendentei scenaristului peliculei „Taurul furios” (Raging Bull), un film ce prezintฤƒ viaลฃa pugilistului Jake LaMotta, informeazฤƒ AFP, preluatฤƒ de Mediafax.

Paula Petrella, fiica scenaristului Frank Petrella, decedat în 1981, a solicitat sฤƒ i se plฤƒteascฤƒ drepturi de autor pentru crearea de copii cu filmul regizat de Martin Scorsese ลŸi distribuลฃia acestora. Însฤƒ MGM considerฤƒ cฤƒ solicitarea ei este tardivฤƒ, fiind formulatฤƒ dupฤƒ 18 ani. Pronunลฃând verdictul în arbitrajul operat între cele douฤƒ pฤƒrลฃi, Curtea Supremฤƒ a respins punctul de vedere al MGM, considerând cฤƒ „termenul prejudiciabil nu poate fi invocat pentru a împiedica recuperarea pagubelor ลŸi a daunelor”.

MGM, care a produs lungmetrajul în care Robert De Niro joacฤƒ rolul celebrului pugilist, obลฃinuse câลŸtig de cauzฤƒ în faลฃa Curลฃii de Apel din California: aceasta a considerat cฤƒ fiica lui Frank Petrella a aลŸteptat prea mult pentru a revendica drepturile de autor pentru un scenariu care a fost scris în 1963 ลŸi pentru un film ce a fost lansat în 1980.

Paula Petrella solicita drepturi de autor doar pentru trei ani, conform termenului de prescriere a legii copywright-ului. Ea a depus plângere în justiลฃie în 2009, la aproape 30 de ani dupฤƒ moartea tatฤƒlui ei, considerând cฤƒ drepturile i-au fost încฤƒlcate între 1991 ลŸi 2009.

Desigur, termenul de prescriere a legii "interzice daunele reparatorii pentru orice acลฃiune care intervine înainte de o perioadฤƒ de trei ani", a precizat judecฤƒtorul Ginsburg de la Curtea Supremฤƒ, dar nimic nu se opune în acest caz pentru perioada 2006-2009. Aceastฤƒ decizie a fost adoptatฤƒ de ลŸase dintre cei nouฤƒ judecฤƒtori de la Curtea Supremฤƒ din Statele Unite.

„Dacฤƒ o operฤƒ nu produce bani timp de 20 de ani, dar care, dupฤƒ cheltuieli de promovare importante, genereazฤƒ profituri pentru urmฤƒtorii 30 de ani, un reclamant poate sฤƒ iniลฃieze un proces încฤƒ din anul al 21-lea ลŸi, apoi, la intervale regulate, la fiecare trei ani, ลŸi, de fiecare datฤƒ, reclamantul va primi o parte din beneficiile câลŸtigate (de MGM) în cei trei ani precedenลฃi”, a spus la rândul sฤƒu judecฤƒtorul Stephen Breyer.

Filmul "Raging Bull", care a câลŸtigat douฤƒ premii Oscar în 1981, inclusiv trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, câลŸtigat de Robert De Niro, prezintฤƒ momentele importante din cariera strฤƒlucitฤƒ a pugilistului Jake LaMotta, ascensiunea ลŸi, apoi, declinul sฤƒu.

Cele mai citite

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...

VIDEO. Rฤƒzvan Exarhu, scandal cu un cetฤƒศ›ean. „Cu ce drept mฤƒ filmezi?”

Rฤƒzvan Exarhu, cunoscut jurnalist ศ™i om de radio, a fost implicat recent รฎntr-un incident public care a atras atenศ›ia internauศ›ilor. Totul a รฎnceput cรขnd un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ