Zeci de mii de protestatari s-au declarat sătui de guvernele care au redus libertatea sub masca COVID. Astfel, orașele din Europa au fost luate cu asalt și protestatarii au manifestat împotriva deciziilor luate de guverne de a introduce noi măsuri care afectează persoanele nevaccinate cu scopul de a încetini creşterea numărului de contaminări. Mii de manifestanți anti lockdown au ieșit sâmbătă și pe străzile din Sydney și alte orașe australiene pentru a protesta împotriva unor noi măsuri lockdown pe fondul unui val de cazuri COVID-19 în țară. Poliția din Sydney a dat sute de amenzi și câteva zeci de protestatari au fost arestați și acuzați după ce mulțimile au străpuns barierele și s-au ciocnit cu ofițerii, aruncând sticle și orice le-a căzut în mână. Protestatarii au mărșăluit din Parcul Victoria din Sydney până la Primărie. News.com.au estimează că 15.000 de persoane au luat parte la marș. Mulți au scandat lozinci anti lockdown și au purtat pancarte care cereau „libertate” și „adevăr”. Străzile din Dublin, Londra, Paris și Milano au răsunat și ele de strigătele protestatarilor furioși.
A fost al doilea week-end consecutiv în care mii de francezi au ieșit să manifeste împotriva noilor decizii ale guvernului de a obliga personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19 și de a condiționa accesul în restaurante, baruri sau săli de cinema de prezentarea pașaportului Covid. Protestatarii s-au ciocnit sâmbătă cu poliția în centrul Parisului, motiv pentru care forțele de ordine au ales să folosească gaze lacrimogene, potrivit AP.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a lansat un apel către toţi francezii să se vaccineze, el denunţând, totodată, “iresponsabilitatea” şi „egoismul” celor care nu vor să se imunizeze.
Acesta a declarat: “Protestul este un drept constituţional. Respect orice persoană care se exprimă liber în ţara noastră şi protestează. Îi ascult cu multă atenţie. Constat însă şi că sunt oameni care sunt implicaţi într-o mobilizare iraţională, uneori cinică, manipulatoare. Dacă îţi iubeşti libertatea şi o respecţi pe cea a altora, singurul lucru de făcut este să te vaccinezi. Nicio libertate nu există fără datorie. Dacă mâine îl contaminaţi pe tatăl vostru, o contaminaţi pe mama voastră sau chiar pe mine, sunt victima libertăţii voastre când voi aveţi posibilitatea de a face ceva pentru a vă proteja şi a mă proteja. Şi în numele libertăţii voastre poate că o să faceţi o formă gravă a bolii şi o să ajungeţi la acest spital. Personalul medical va trebui să vă preia şi poate să renunţe să preia pe altcineva. Aceasta nu este libertate, aceasta este iresponsabilitate, este egoism”.
În același timp, și Italia a fost marcată sâmbătă după-amiază de proteste în marile orașe. „Libertate!” şi „Nu dictaturii”, au scandat manifestanţii de la Napoli, în sud, până la Torino, în nord, în timp ce la Milano, s-a strigat, în ploaia torenţială, „Nu paşaportului sanitar!”. La Genova, manifestanţii au purtat stele galbene pe care scria „nevaccinat”. Manifestările s-au desfășurat pe fondul deciziei guvernului, anunţată joi, de a introduce paşaportul sanitar obligatoriu. Această hotărâre a condus, de asemenea, la un asalt asupra programărilor la vaccinare, de până la peste 200% în unele regiuni, potrivit generalului Francesco Figliuolo, comisar extraordinar responsabil de campania de vaccinare.
La Londra, sute de persoane au demonstrat împotriva unor intenții similare ale autorităților britanice.
Grecia a fost și ea luată cu asalt de manifestări care au degenerate în violențe de stradă, sâmbătă, în Atena. Potrivit poliției, în jur de 4.500 de oameni au mărșăluit sâmbătă seara împotriva deciziei guvernului de a impune vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale. Poliția a fost nevoită să intervină în fața parlamentului din Atena, unde o treime dintre manifestanți au rămas în stradă.
25 de persoane au fost arestate de poliție, după ce mai mulți protestatari au început să arunce cu pietre și proiectile înspre forțele de ordine care au ripostat utlizând gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Nemulțumirile oamenilor continua să crească la nivel mondial, iar situația tensionată nu pare să aibă o rezolvare rapidă ținând cont că guvernele își susțin deciziile luate în încercarea de a diminua răspândirea cazurilor de Covid-19 și de a pune astfel capăt pandemiei.