9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalMaster Class 2016. Mariana Nicolesco și „Relația Maeștri-Discipoli“

Master Class 2016. Mariana Nicolesco și „Relația Maeștri-Discipoli“

După zilele de foc în care zecile de tineri participanţi la Cursu­rile de Măiestrie Artistică – Master Classes au trăit la sesiunile matinale şi apoi până la orele târzii ale serii pasionanta aventură a depăşirii de sine sub îndrumarea cordială şi fermă a marii soprane Maria­na Nicolesco, publicul a avut prilejul să-i admire şi să-i aplau­de cu entuziasm.

Tema ediţiei din acest an a acestor cursuri de magie în arta cântului, aşezate sub înaltul patronaj UNESCO, a fost „Relaţia Maeştri–Discipoli“.

Mariana Nicolesco a vorbit cu emoţie, cu afecţiune şi admiraţie despre unii dintre cei de la care, într-un fel sau altul, a reţinut lecţii de artă şi de viaţă: maestra ei de canto de la Conservatorul „Santa Cecilia“ din Roma, Jolanda Magnoni, sau celebra soprană Elisabeth Schwarzkopf, de la trecerea căreia în eternitate se împlinesc zece ani. Deşi considerată deja „una dintre marile mozartiene ale timpului nostru“, Mariana Nicolesco a ţinut să parcurgă cu aceasta rolurile dramatice din operele lui Mozart, ştiind că Elisabeth Schwarzkopf e depozitara unei vaste experienţe, dar şi a tradiţiilor preluate de la marii dirijori cu care a cântat. De aici şi ideea că relaţia Maeştri–Discipoli nu înseamnă altceva decât „a face muzică împreună“, idee ilustrată an de an de evenimentele al căror suflet este Mariana Nicolesco şi care fac din Brăila o capitală a artei cântului.

Despre toate acestea, despre marea relaţie de prietenie a sopranei cu genialul violonist Yehudi Menuhin, al cărui centenar e celebrat în acest an, a conferenţiat și dr. Stephan Poen.

A urmat un recital al tinerilor artişti, adevărat spectacol extraordinar, cu Mariana Nicolesco în scenă, ca întotdeauna, alături de tinerii săi discipoli.   

Cele mai citite

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...

Odată cu venirea primăverii, România optează pentru un viitor mai verde

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut un anunț important în cadrul unei conferințe de presă la Prefectura Constanța, dezvăluind că programele Rabla Clasic...
Ultima oră
Pe aceeași temă