Mai multe manifestații au avut loc sâmbătă în Olanda, Austria şi Turcia împotriva restricţiilor sanitare introduse pentru a combate pandemia de COVID-19, relatează AFP, DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.
Zeci de mii de olandezi au protestat împotriva restricţiilor asupra vieţii de noapte. Participanţii la marş, printre care s-au numărat DJ şi muzicieni, au cerut ridicarea restricţiilor impuse industriei de organizare a evenimentelor. Organizatorii au făcut apel la proteste în zece oraşe, inclusiv Amsterdam, Haga, Groningen şi Maastricht.
În unele oraşe, manifestaţiile au fost însoţite de camioane din care cânta muzică, de DJ şi de dansatori în stradă, conform agenţiei de presă ANP.
Cluburile şi discotecile s-au putut redeschide la sfârşitul lui iunie, când au fost de asemenea permise festivalurile şi petrecerile studenţeşti. Totuşi, la scurt timp au fost reintroduse restricţii, după creşterea numărului de cazuri de infectări.
Guvernul a cerut unei comisii consultative să analizeze dacă viaţa de noapte ar putea fi redeschisă la sfârşit de septembrie. Închiderea impusă la mijlocul lui august trebuia iniţial să rămână în vigoare până la 1 noiembrie.
La Viena, mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă pentru a denunţa restricţiile sanitare impuse de guvernul austriac. Cei aproximativ 2.000 de protestatari, conform datelor poliţiei, au cerut demisia cancelarului conservator Sebastian Kurz.
Manifestanţii au purtat pancarte pe care era scris „Opriţi dictatura” sau „Lăsaţi copiii în pace”.
Tot sâmbătă, peste 2.000 de turci au demonstrat la Istanbul împotriva noilor măsuri ale autorităţilor privind vaccinarea, testarea şi purtarea măştilor de protecţie.
Luni, guvernul turc a început să ceară dovada vaccinării sau un test negativ pentru persoanele care călătoresc cu avionul, autocarul şi trenul, precum şi pentru persoanele care participă la mari evenimente cum ar fi concerte sau spectacole de teatru.
Citește și: Studiu: Cu cât sunt mai protejate de tulpina Delta persoanele vaccinate