5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalMaia Sandu este ținta unui nou atac "deep-fake". Președinta Republicii Moldova avertizează...

Maia Sandu este ținta unui nou atac “deep-fake”. Președinta Republicii Moldova avertizează că sunt imagini trucate

Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, este ținta unei nou campanii de compromitere care folosește imagini trucate (“deep fake”).

În aceste imagini, Maia Sandu pare să le transmită cetățenilor Republicii Moldova un mesaj de Anul Nou, dar folosește o exprimare în care ironizează chiar actualul guvern de la Chișinău. În falsele imagini, Maia Sandu laudă “succesele incredibile ale guvernului nostru” și spune că ar plănui “cum să distrug cele mai de succes întreprinderi din țară în timp record”.

Acest clip video pare să fi fost postat pe un canal de Telegram (rețea folosită în special de ruși și de rusofonii din Republica Moldova). Canalul care a lansat clipul video se numește “Sandu oficial” și a fost creat la 27 decembrie 2023. O zi mai târziu, la 28 decembrie, pe acest canal de Telegram a fost postat clipul fake în care este denigrată Maia Sandu.

Printre cei care au contribuit la propagarea acestei minciuni s-ar fi aflat și Bogdan Țîrdea, un deputat din Partidul Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova. Deputatul a redistribuit pe Telegram clipul video fake în care apare Maia Sandu, apoi a scris un comentariu care s-ar dori o glumă: “Privitorii spun că acesta este un fals profund. Cel mai probabil da, dar foarte asemănător cu adevărul”.

Drept reacție oficială, la data de 29 decembrie 2023, Maia Sandu a transmis un mesaj pe contul ei de facebook. “Atacurile asupra democrației nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună și slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituțiilor. Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta”, avertizează președinta Republicii Moldova în mesajul pe care l-a postat pe facebook.

“Minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari. Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei, să aveți încredere în Moldova, căci doar așa, împreună, vom reuși să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toții”, subliniază Maia Sandu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă