Trei lideri ai mafiei siciliene cunoscute sub numele de Cosa Nostra urmează să fie eliberaţi din închisoare în urma reformei judiciare de anul trecut din Italia, au declarat joi agenţiei ANSA surse judiciare din Palermo.
Noua legislaţie promovată de fostul ministru al justiţiei Marta Cartabia prevede că procuratura nu poate începe urmărirea penală decât în urma unor plângeri sau denunţuri ale victimelor.
În cele trei cazuri menţionate, victimele au refuzat să depună plângeri, posibil de teama răzbunării mafioţilor. Prin urmare, procurorii din Palermo au fost nevoiţi să ceară revocarea mandatelor de arestare şi a acuzaţiilor aduse capilor crimei organizate.
Câțiva lideri de seamă ai mafiei siciliene vor ieși din închisoare, reforma fiind combătută de procurorii italieni
ANSA reaminteşte că procurorii italieni avertizaseră că reforma va îngreuna combaterea infracţiunilor. De exemplu, mulţi turişti cărora li se smulg bagajele din mâini pleacă din Italia fără a reclama jafurile, ceea ce îi împiedică pe oamenii legii să acţioneze. De asemenea, magistraţii însărcinaţi cu anchetele au atras atenţia că multe victime ar putea fi intimidate de presupuşii infractori, cu acelaşi rezultat.
Biserica Catolică beatifică un judecător ucis de Mafia siciliană
Rosario Livatino, un catolic devotat, a fost împuşcat mortal pe o autostradă siciliană de mai mulţi membri ai grupării Stidda, organizaţie mafiotă din Agrigento, o localitate din Sicilia, pe 21 septembrie 1990, cu doar câteva săptămâni înainte ca judecătorul italian să împlinească vârsta de 38 de ani, informează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
Cunoscut şi sub sintagma „băiatul-judecător”, întrucât arăta mult mai tânăr decât vârsta sa de 37 de ani, Rosario Livatino a condus multe anchete anti-Mafia într-o perioadă în care clanurile siciliene erau implicate într-un sângeros război local.
Regretatul judecător italian era o persoană profund religioasă, potrivit arhiepiscopului Vincenzo Bertolone, preotul catolic care promovează la Vatican cauza sanctificării lui Livatino.
„Pe biroul lui, avea întotdeauna Constituţia, Codul Penal şi Evanghelia”, a declarat Bertolone în luna septembrie pentru Avvenire, cotidianul publicat de Conferinţa episcopilor italieni.
Fostul papă Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu părinţii lui Rosario Livatino în 1993, cu puţin înainte de a rosti celebrul său discurs anti-Mafie la Agrigento, în care a spus că judecătorul asasinat a fost „un martir al dreptăţii şi, indirect, al credinţei”.
Papa Francisc i-a adus la rândul său un omagiu lui Livatino anul trecut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!