3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMai multe „Însemnări către Dumnezeu” au fost eliminate din Zidul de Vest...

Mai multe „Însemnări către Dumnezeu” au fost eliminate din Zidul de Vest de la Ierusalim

Echipată cu bețe lungi, o echipă de curățători a scos miercuri (30 martie) rugăciuni scrise(Însemnări către Dumnezeu) pe care vizitatorii de la Zidul de Vest al iudaismului din Ierusalim le înghesuie în mod tradițional în crăpăturile sale.

De două ori pe an, rabinul Zidului de Vest supraveghează colecția de mii de bilete pentru a se asigura că este întotdeauna loc pentru mai multe.

Hârtiile sunt apoi îngropate pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, în conformitate cu ritualul.

Zidul de Vest este o rămășiță a complexului celui de-al Doilea Templu care a fost distrus în anul 70 d.Hr.

Mai multe „ Însemnări către Dumnezeu” de la Ierusalim au fost scoase de cei care întrețin Zidul de Vest al acestuia

Acesta se află astăzi sub o piață religioasă cunoscută de musulmani drept Sanctuarul Nobil și de evrei drept Muntele Templului.

Anul acesta, rabinul din Zidul Vestului, Shmuel Rabinovitch, a spus că speră că rugăciunile vor pune capăt la ura din regiune, făcând referire la un atac letal palestinian care a ucis cinci persoane în apropiere de Tel Aviv marți (29 martie).

Tot la fel, în 2019, lucrătorii israelieni au descins la Zidul Plângerii, principalul lăcaş de cult al evreilor, şi au cules bileţelele în pungi de plastic care ulterior vor fi arse pe Muntele Măslinilor, în apropiere de Oraşul Vechi. Operaţiunea de curăţire se realizează la fiecare şase luni: înainte de sărbătoarea Rosh Hashana, sau Anul Nou Evreiesc, şi înainte de sărbătorile de Paşti, sau Pesahul evre-iesc, când se comemorează exodul poporului evreu din Egipt pentru a scăpa din sclavie şi care se marchează la 20 aprilie, potrivit calendarului ebraic.

Zidul Plângerii este considerat a fi principalul loc sacru al iudaismului, fiind de fapt un vestigiu care înconjura curtea Templului iudeu din Ierusalim. Încă din cele mai vechi timpuri, Zidul Plângerii a fost lăcaş de rugăciune şi principalul loc de pelerinaj pentru evrei încă din secolul al IV-lea. Practica de a lăsa mesaje scrise în crăpăturile zidului a devenit deja o tradiţie. Se pare că această formă de manifestare datează de mult: 1743 este anul în care se menţionează oficial că dorinţele se împlinesc mai repede dacă sunt scrise de mână pe bucăţele de hârtie. Nu doar credincioşii evrei, ci şi vizitatorii străini lasă astfel de mesaje.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă