Noua lege de securitate pedepsește tot ceea ce China consideră acte subversive, secesiune, terorism și coluziune cu forțe străine, aplicând sancțiunea închisorii pe viață. Criticii afirmă despre noul normativ, în mod legitim, că acesta suprimă libertățile cetățenești și dreptul la liberă exprimare, în timp ce susținătorii spun că legea va aduce stabilitate după protestele pro-democrație prelungite de anul trecut.
Lai a fost un vizitator frecvent al Washington-ului, unde a întâlnit înalți oficiali de stat, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a obține sprijin pentru democrația din Hong Kong, determinând în acest fel Beijingul să-l eticheteze drept „trădător”.
Poliția din Hong Kong a declarat luni că a arestat șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 39 și 72 de ani, sub suspiciunea de a fi încălcat noua lege de securitate, fără a-i nominaliza, adăugând că în zilele următoare sunt posibile alte arestări. Apple Daily, care a postat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii cu zeci de ofițeri de poliție efectuând percheziții în birourile publicației, a raportat că Lai a fost luat de acasă, luni, la primele ore ale dimineții. Surse editoriale anunță, de asemenea, faptul că unul dintre fiii lui Lai, Ian, a fost arestat împreună cu tatăl său.
În feed-ul live al publicației, ofițerii de poliție au fost văzuți cutreierând prin redacție și scotocind prin dosarele și sertarele jurnaliștilor. Personalul a fost solicitat să prezinte documente de identitate iar unele birouri au fost sigilate.
Lai însuși a fost readus la birou în cătușe ulterior, răspunzând reporterului care l-a întrebat ce crede despre arestarea sa „Trebuiau să mă aresteze, era evident!”.
Presiuni și hărțuiri din partea autorităților chineze
Poliția și-a motivat acțiunea declarând că operațiunile au loc în baza unui mandat al instanței, în condițiile în care, oricum, noua lege de securitate permite poliției să efectueze percheziții și fără mandat din partea judecătorilor, „în circumstanțe excepționale”, ba chiar și confiscări de documente, echipamente și active financiare.
O sursă Apple Daily a declarat că, în afara lui Jimmy Lai, și alți directori ai companiei au fost printre cei vizați de descinderi, poliția percheziționându-le casele. „Ne organizăm apărarea. Considerăm că ne aflăm în prezența unei hărțuiri în toată regula”, a spus sursa, adăugând că Lai a fost arestat sub suspiciunea de fraudă și coluziune cu forțe străine.
Ca urmare a raziei organelor de anchetă, acțiunile companiei media Next Digital, care publică Apple Daily, au scăzut luni, în câteva ore, cu până la 15,5%.
Reacțiile opiniei publice au fost în mare măsură ponderate. Tânărul activist Joshua Wong a ”condamnat cu fermitate”, pe Twitter, arestarea lui Lai, însă Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong s-a rezumat să declare că este „extrem de îngrijorată”. De asemenea, răspunzând întrebărilor privind arestarea Lai, premierul Taiwanului Su Tseng-chang a declarat reporterilor din Taipei: „China nu ar trebui să trateze Hong Kong în acest fel. Încurajăm în continuare guvernul chinez să își păstreze promisiunile și să respecte democrația și libertatea în insulă”.
Legea a condus China pe un curs de coliziune cu Occidentul, fapt ce a determinat țări precum Australia, Canada și Marea Britanie să suspende tratatele de extrădare cu Hong Kong-ul, cu atât mai mult cu cât, în anumite cazuri, normativul permite jurisdicția guvernului central din Beijing și judecarea suspecților peste graniță, în China continentală, în instanțele controlate de Partidul Comunist.
Represiune pe toate fronturile împotriva liberei exprimări în Hong Kong
Lai a mai fost arestat anul acesta, împreună cu alți activiști de frunte din domeniul drepturilor și libertăților cetățenești, sub acuzații privind adunările ilegale în legătură cu protestele de anul trecut. Într-un interviu acordat Reuters în mai, Lai s-a angajat să rămână în Hong Kong și să continue să lupte pentru democrație, chiar dacă se aștepta să fie una dintre țintele noii legislații. Înainte de reținerea lui lai luni, alte 15 persoane au fost arestate în condițiile noii legii, inclusiv patru tineri cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, la sfârșitul lunii trecute.
Noua legislație a inhibat mișcarea pentru drepturi și libertăți cetățenești din insulă. Unii activiști și-au desființat organizațiile, în timp ce alții au fugit din oraș.
SUA au impus vineri sancțiuni directorului executiv din Hong Kong, Carrie Lam, actualilor șefi de poliție ai teritoriului și altor opt oficiali de vârf , pentru ceea ce Washingtonul a considerat a fi contribuția lor proprie la reducerea libertăților politice în teritoriu.