21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalMadeleine Albright, fostul secretar de stat al SUA, a murit la 84...

Madeleine Albright, fostul secretar de stat al SUA, a murit la 84 de ani

Madeleine Albright, care a fugit de naziști în copilărie în Cehoslovacia natală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a devenit prima femeie secretar de stat al SUA și, în ultimii ei ani, o icoană feministă a culturii pop, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani.

Fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, a anunțat familia ei pe Twitter.

Madeleine Albright a murit

Albright, care a fugit de naziști în copilărie în Cehoslovacia natală, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit prima femeie secretar de stat al SUA și, în ultimii ei ani, o icoană feministă a culturii pop.

A fost un diplomat cu vorbă dură într-o administrație care a ezitat să se implice în cele mai mari două crize de politică externă din anii 1990 – genocidele din Rwanda și Bosnia-Herțegovina.

După ce a devenit ambasadorul SUA la Națiunile Unite în 1993, ea a făcut presiuni pentru o linie mai dură împotriva sârbilor din Bosnia, dorind un, citat, „internaționalism muscular”.

Asta spune James O’Brien, un consilier principal al Albright în timpul războiului din Bosnia.

„Diplomația noastră trebuie să fie susținută de dorința de a folosi forța atunci când acest lucru este esențial pentru cauza păcii, pentru că doar forța plus diplomația pot opri masacrarea de la Saraievo și pot rupe impasul de la Geneva”.

Ea l-a supărat odată pe un șef al Pentagonului, întrebând de ce armata a menținut peste 1 milion de bărbați și femei sub arme dacă nu i-au folosit niciodată.

Albright a devenit prima femeie secretar de stat

În 1997, Albright a fost nominalizată pentru a deveni prima femeie secretar de stat și a fost confirmată în unanimitate. A fost în post până în 2001.

În timpul eforturilor de a presa Coreea de Nord să-și încheie programul de arme nucleare, Albright a călătorit la Phenian în 2000 pentru a-l întâlni pe liderul nord-coreean Kim Jong-il, devenind cel mai înalt oficial american care a vizitat țara secretă condusă de comuniști.

Odată ce anii Clinton și anii 1990 s-au încheiat, Albright a devenit o icoană pentru o generație de tinere femei aflate în căutarea inspirației în căutarea oportunităților și a respectului la locul de muncă.

„Și amintește-ți doar că există un loc special în iad pentru femeile care nu se ajută între ele”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă