14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron cere menținerea relațiilor cu Iranul și susține că politica SUA conduce...

Macron cere menținerea relațiilor cu Iranul și susține că politica SUA conduce spre război

Decis în continuare să meargă la Teheran, în pofida anulării vizitei pregătitoare pe care trebuia să o efectueze vineri ministrul său de externe, Jean-Yves Le Drian, şeful statului francez a explicat, cu prilejul urărilor de Anul Nou adresate presei, că “va trebui mărită presiunea internaţională asupra Iranului”, dar “nu să se întrerupă discuţiile”.

Pentru că “este pe cale să se reconstruiască pe ascuns la o ‘axă a răului’. Vedem discursul pe care îl ţin Statele Unite, Israelul şi Arabia Saudită, care sunt aliaţii noştri în numeroase privinţe: este aproape un discurs care ne va conduce la război în Iran”, a spus Emmanuel Macron. “Suntem pe cale să reproducem strategia deliberată a unora. Este important ca noi să păstrăm echilibrul în acest context”, a adăugat el.

“Trebuie o strategie regională care constă în găsirea modalităţii de a limita acţiunea Iranului” în zonă, a continuat preşedintele Franţei. “Dacă întrerupem însă toate discuţiile, există riscul de a merge până la elemente de conflict de o brutalitate extremă”, a insistat el, răspunzând întrebărilor presei.

Condiţia pentru efectuarea vizitei la Teheran este “revenirea la calm, respectarea libertăţilor. Nimic nu este avut în vedere” în contextul actual, a adăugat Emmanuel Macron.

Regimul iranian, a cărui armată de elită a proclamat miercuri sfârşitul “conspiraţiei”, se confruntă de joi cu o mişcare de protest care a făcut 21 de morţi, în majoritate protestatari, şi a dus la sute de arestări.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă