”Noi susţinem decizia de a-l rechema pe ambasadorul UE de la Moscova, dar nu adoptăm măsuri la nivel naţional. Dorim să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia”, au indicat într-un comunicat comun cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul afacerilor externe, Karin Kneissl. Ei au adăugat că ”Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Est şi Vest”.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat luni că 14 ţări membre ale UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a otrăvirii în această ţară a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia.
‘De o manieră concertată, 14 ţări din UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi’, a declarat Tusk la Varna (Bulgaria), unde participă la summitul UE-Turcia. ‘Măsuri suplimentare, care să includă noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni’, a adăugat Tusk.
Ţările europene au precizat în comunicate oficiale numărul diplomaţilor expulzaţi. Astfel, Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata patru diplomaţi ruşi, Lituania – trei, iar Italia şi Danemarca – doi. Ministerul Afacerilor Externe român a notificat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României.
La acţiunea concertată a UE şi SUA s-a raliat şi Ucraina, care a anunţat luni că expulzează 13 diplomaţi ruşi. ‘În spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE, Ucraina aluat decizia de a expulza de pe teritoriul său 13 diplomaţi’, a precizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o declaraţie difuzată de biroul său de presă.
Londra a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, Moscova expulzând un număr egal ca represalii şi anunţând încetarea activităţilor British Council pe teritoriul său, informează AGERPRES.