4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalLovitură de stat în Guinea! Armata a preluat controlul

Lovitură de stat în Guinea! Armata a preluat controlul

Președintele Alpha Conde a fost îndepărtat

Liderul Alpha Condé a fost arestat, după ce armata a dat o lovitură de stat în Guinea. Președintele a fost înlăturat de la putere, iar guvernatorii regionali înlocuiți cu soldați „până la noi ordine”.

Guinea se confruntă cu o criză politică majoră, după ce armata țării a dat o lovitură de stat. Președintele Alpha Condé a fost înlăturat de la putere prin forță militară și arestat imediat. Atât liderul, cât și guvernatorii regionali au fost înlocuiți din funcții, conducerea fiind acum în mâinile soldaților, „până la noi ordine”.

Anunțul a fost făcut de către colonelul Mamadi Doumbouya, șeful forțelor speciale, criticând starea în care se află țara sub conducerea lui Condé. Soldații au mai spus într-o declarație citită la televiziunea națională că vor convoca miniștrii cabinetului președintelui Condé și alți înalți oficiali luni la ora 11:00 GMT, la Conakry. Ba mai mult, aceștia au susținut că un refuz din partea miniștrilor va însemna o declarație de rebeliune pe care nu o vor trece cu vederea.

Doumbouya, care a condus o unitate a forțelor speciale din armată, a declarat că acționează în interesul național al celor peste 12,7 milioane de oameni. Unul dintre motivele pentru care au decis să acționeze a fost că nu s-au realizat suficiente progrese economice de la independența față de Franța în 1958, a spus colonelul. Acesta a dat drept exemplu infrastructura țării, dar și sărăcia cu care Guinea se confruntă de ani de zile, fiind una dintre țările cu cel mai jos nivel de trai.

În cursul zilei de duminică, ministerul apărării a susținut că tentativa de răscoală a fost anulată, spunând într-o declarație că grupul de atacatori a fost respins. Tot în aceeași zi, videoclipuri neconfirmate distribuite pe rețelele de socializare l-au arătat pe Alpha Condé înconjurat de soldați. Locația lui nu era clară.

De asemenea, rapoarte anterioare arată informații despre focuri de armă grele în Conakry, lângă palatul prezidențial. Singurul pod care leagă continentul de peninsula Kaloum, care găzduiește majoritatea ministerelor și palatul prezidențial, a fost închis în timp ce mulți soldați, unii puternic înarmați, au fost postați în jurul palatului. Evenimentele au atras îngrijorarea și condamnarea observatorilor regionali și internaționali, inclusiv a secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a spus că a condamnat cu tărie „orice preluare a guvernului cu forța” și a cerut eliberarea imediată a lui Condé.

Lovitura de stat din partea armatei Guineei nu este văzută cu ochi buni la nivel mondial. Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a amenințat că va impune sancțiuni după ce președintele său, președintele Ghana, Nana Akuffo-Addo, a numit o tentativă de lovitură de stat, în timp ce Uniunea Africană a declarat că se va întruni urgent și va lua „măsurile adecvate”.

De asemenea, presa internațională relatează că Statele Unite ale Americii au declarat că violența și orice măsuri extraconstituționale ar eroda doar perspectivele Guineei de pace, stabilitate și prosperitate. Departamentul de Stat din SUA a transmis un comunicat prin care susține că „aceste acțiuni ar putea limita capacitatea Statelor Unite și a celorlalți parteneri internaționali ai Guineei de a sprijini țara pe măsură ce parcurge o cale către unitatea națională și un viitor mai luminos pentru poporul guinean.”

Nicolas Haque, un reporter de la Al Jazeera a declarat pentru mass-media internațională că lovitura de stat a venit la câteva zile după ce parlamentul național a votat o creștere a bugetului pentru președinție și parlamentari, dar o scădere substanțială pentru cei care lucrează în serviciile de securitate, cum ar fi poliția și armata. Ba mai mult, Condé a câștigat și cel de-al treilea mandat de președinte în cadrul unor alegeri disputate în mod violent, anul trecut.

În martie 2020, acesta a promovat o nouă constituție ce i-a permis să poată depăși limita de două mandate prezidențiale. Liderul a fost acuzat de fraudă la acea vreme, iar opinia publică era convinsă că alegerile au fost aranjate în favoarea sa. Jurnalistul Haque a mai susținut că poporul susține inițiativa armatei și arestarea lui Conde.

Sute de cetățeni au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva președintelui, iar soldații au fost salutați și întâmpinați cu brațele deschise de către popor. Pe de altă parte, încă există membri ai armatei din Guinea care îl susțin pe președinte. În teorie, Guineea a asistat la o creștere economică susținută în deceniul lui Condé la putere datorită bogăției sale în bauxită, minereu de fier, aur și diamante, însă puțini dintre cetățenii săi au văzut beneficiile. Muncitorii și funcționarii publici se confruntă și acum cu sărăcia, iar creșterea economică nu s-a resimțit și în buzunarele lor.

Este a patra tentativă de lovitură de stat din Africa de Vest în puțin peste un an. Au existat două preluări militare în Mali și o încercare eșuată în Niger din august 2020. Potrivit BBC, există rapoarte neconfirmate care atestă moartea a trei soldați din Guinea, în urma confruntărilor.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă