3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLocuitorii din Ucraina care s-au refugiat din calea ororii războiului: „Nu mai...

Locuitorii din Ucraina care s-au refugiat din calea ororii războiului: „Nu mai există Mariupol”

Unii dintre locuitorii traumatizați care fugeau din orașul ucrainean asediat Mariupol au sosit marți (29 martie) în Zaporizhzhia și au găsit hrană și adăpost într-un supermarket care este folosit temporar ca centru pentru refugiați.

Purtând tot ce au putut să ia cu ei, oamenii au vorbit emoționați despre ceea ce au văzut ca martori și despre cum au reușit să scape din orașul asediat.

Olga Hadzhynova, o soție și o mamă în vârstă de 32 de ani, a început să plângă când a vorbit despre soțul ei dispărut.

„Acum sunt în Zaporizhzhia, singur cu patru copii, fără bani. nu stiu ce sa fac in continuare. Sper să-l găsim pe soțul meu. Poate că va obține o conexiune mobilă… Nu știu cum să exist fără soțul meu”, a spus ea, potrivit Reuters.

Dmytro Kartavov, un constructor de 32 de ani, soția sa Olga și copiii și-au petrecut zile întregi adăpostindu-se în subsolul casei lor de pe Bulevardul Shevchenko din cartierul central Kirovsky din Mariupol, fără energie electrică, încălzire, alimente sau apă. Aceștia au fost prinși, prinși în focul încrucișat dintre tancurile rusești și lunetistii ucraineni, unii chiar la cinci metri de locul unde se ascundeau, astfel ei nu au putut obține hrană sau apă.

Cei mai mulți dintre locuitorii din Mariupol spun că viețile lor le-au fost schimbate dramatic după ce rușii i-au bombardat

Kateryna Semenuk, în vârstă de 77 de ani, a rezumat cât de drastic le-au fost schimbate viețile în ultimele săptămâni cu cuvintele: „Nu mai există Mariupol. L-au bombardat complet”.

Mariupol a devenit punctul central al războiului care a izbucnit atunci când președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele peste graniță în ceea ce el numește o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza Ucraina și a înlocui conducerea ei pro-occidentală.

Orașul-port se află pe Marea Azov, importantă din punct de vedere strategic, deoarece capturarea sa ar permite Rusiei să lege zonele din est deținute de separatiștii pro-ruși cu Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă