14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInternaționalLocuitorii din Gaza iau cursuri de ebraică pentru a putea munci în...

Locuitorii din Gaza iau cursuri de ebraică pentru a putea munci în Israel

Într-o clasă puternic luminată din Gaza, un profesor rostește cuvinte ebraice, urmat de zeci de palestinieni. Pe măsură ce Israelul eliberează noi permise de muncă în statul evreu, ei profită de oportunitățile de muncă de care au mare nevoie.

Israelul oferă 10.000 de permise de muncă rezidenților din Gaza pentru a trece granița pentru a lucra în Israel.

O nouă sursă de venit pentru palestinienii din Gaza, dintre care jumătate sunt șomeri și aproape două treimi trăiesc în sărăcie.

Cererea palestinienilor pentru cursuri de ebraică, precum acestea la centrul de limbă Nafha din Gaza, a crescut de patru ori, spune proprietarul, de când Israelul a început să elibereze permisele la sfârșitul anului trecut.

Maher Al-Farra dorește să câștige niște bani.

„Am venit să învăț ebraică, așa că îmi va fi ușor când voi lucra în Israel, sunt foarte fericit să obțin un permis, viața mea va fi total diferită”.

Israelul speră să calmeze tensiunile de la graniță după un război de 11 zile cu Hamas, gruparea islamistă care conduce Fâșia Gaza.

Înainte să izbucnească o revoltă palestiniană în 2000, aproximativ 130.000 de locuitori din Gaza lucrau în Israel.

Ofer Lieberman este managerul agricol la Kibbutz Nir Am, aproape de granița cu Gaza.

„Îi prefer pe lucrătorii din Gaza pentru că lucrează mai bine și mai mult decât alți muncitori pe care îi avem. Și cred că va fi mai bine pentru economia din Gaza ca mulți oameni să meargă în Israel și să lucreze.”

Aproximativ 2,3 milioane de locuitori din Gaza trăiesc în fâșia îngustă de coastă, majoritatea incapabili să plece pentru a-și căuta de lucru în străinătate.

Gaza se învecinează și cu Egiptul, care impune propriile restricții.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă