37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalLiderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a ajuns la Berlin

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a ajuns la Berlin

Avocatul și liderul campnaiei anticorupție, în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui Vladimir Putin, și-a pierdut cunoștința după ce a acuzat joi o înrăutățire bruscă a stării de sănătate , într-un avion care îl transporta de la Tomsk la Moscova, aparatul de zbor trebuind să facă o aterizare de urgență în orașul siberian Omsk.
Apropiații continuă să creadă că Navalnîi a fost otrăvit, prin administrarea unei doze de substanță necunoscută într-o ceașcă de ceai la aeroport, deși medicii ruși au spus că testele nu au relevant nicio urmă de otravă. Medicii care l-au tratat în Omsk au refuzat inițial să-l lase pe Navalnîi să plece, dar au cedat solicitărilor după ce familia și personalul au cerut permisiunea pentru un zbor de urgență în Germania.
Un avion medical, închiriat de ONG-ul german Cinema for Peace, a decolat în jurul orei 8:00 ora locală (0200 GMT) pentru a-l transporta pe Navalny la spitalul Charite din Berlin pentru tratament. Purtătorul de cuvânt al liderului opoziției ruse, Kira Yarmysh, a postat pe Twitter o fotografie cu targa care îl transporta pe Navalnîi, şi a scris că alături de el se afla soţia acestuia.
Medicii de la Spitalul de Urgență nr. 1 din Omsk au spus că Navalnîi se afla în comă la plecare și că respira cu ajutorul unui ventilator mecanic.
Medicii ruși au spus că testele nu au relevat nicio urmă de otravă și au spus că Navalnîi pare să aibă o „tulburare metabolică” și că a suferit o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Ministerul regional de interne a declarat însă că poliția a detectat o substanță chimică industrială deși medicii au spus că nu acest lucru nu i-ar fi cauzat degradarea bruscă a sănătății.
Navalnîi este cel mai recent caz din rândul criticilor Kremlinului care s-au îmbolnăvit grav sau au murit ca urmare a unor intoxicații suspecte. Liderii Uniunii Europene, inclusiv Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, și-au exprimat îngrijorarea pentru Navalnîi, care s-a confruntat cu atacuri fizice repetate și urmăriri penale în mai mult de un deceniu de opoziție față de autoritățile ruse.

Cele mai citite

VIDEO Localnicii din Vaideeni acuză Louis Vuitton de Furtul Designului Bluzelor Tradiționale

Localnicii din Vaideeni Acuză Louis Vuitton de Furtul Designului Bluzelor Tradiționale Localnicii din satul Vaideeni, situat la poalele Munților Carpați din România, și-au exprimat furia...
Ultima oră
Pe aceeași temă