4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalLiderul catalan Carles Puigdemont a plecat din Belgia în Danemarca, deși acolo...

Liderul catalan Carles Puigdemont a plecat din Belgia în Danemarca, deși acolo ar putea fi arestat

Carles Puigdemont, destituit de Guvernul Spaniei din funcția de președinte al provinciei Catalonia, s-a refugiat ulterior la Bruxelles.

Potrivit ziarului spaniol El Pais, Puigdemont a plecat luni dimineaţă, cu avionul, de la Bruxelles spre Copenhaga, în pofida riscului de a fi arestat dacă părăseşte teritoriul Belgiei, în baza mandatului internaţional care îl vizează.

Ziarul El Pais publică o fotografie a lui Puigdemont pe aeroportul din Bruxelles, precizând că avionul a decolat spre Copenhaga înaintea orei locale 08:00 (07:00 GMT). Potrivit EFE, Puigdemont a ajuns deja la Copenhaga, cu o cursă a companiei Ryanair care a aterizat în capitala Danemarcei la ora locală 8:20 (7:20 GMT).

Carles Puigdemont urmează să participe în capitala daneză la un colocviu pe tema Cataloniei, cu începere de la ora locală 14:00.

Duminică, parchetul spaniol a precizat, într-un comunicat, că ‘va acţiona imediat pentru a cere judecătorului de instrucţie al Curţii Supreme să activeze mandatul european de arestare (…) pentru a solicita autorităţii judiciare daneze arestarea inculpatului’.

Deplasarea lui Puigdemont la Copenhaga are loc în pline negocieri privind alegerea şefului executivului regional al Cataloniei, în urma alegerilor regionale de la 21 decembrie, la care separatiştii au câştigat din nou majoritatea absolută a mandatelor legislative.

Luni, preşedintele parlamentului catalan va anunţa candidatul propus la conducerea regiunii, votul urmând să aibă loc la sfârşitul lunii.

Carles Puigdemont este principalul candidat, însă doreşte să fie învestit de la distanţă, pentru a evita să fie arestat de îndată ce va pune piciorul pe pământ spaniol. Guvernul de la Madrid a avertizat că se va opune alegerii în absenţă a lui Puigdemont.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Nu are echipă nici în liga a II-a, dar îşi trage stadion de 100 de milioane de euro!

Deşi Oradea nu are nicio echipă de fotbal care activează în primele două ligi, primarul urbei, Florin Birta, a anunţat că municipalitatea va...
Ultima oră
Pe aceeași temă