„Avem mărturii de la persoane care se aflau în centrele de detenţie că li s-a propus să aleagă să rămână acolo o perioadă nedeterminată sau să lupte în prima linie”, a declarat reprezentantul special al UNHCR pentru Mediterana Centrală, Vincent Cochetel, pentru DPA, la Berlin.
Cochetel nu a putut spune câţi migranţi au fost abordaţi cu această propunere.
„Am văzut că aceste eforturi de recrutare vizau în principal sudanezi”, a declarat Cochetel. „Presupunem aceasta pentru că ei pot vorbi arabă”, a explicat el. „Dacă decideau să facă acest lucru, li se dădea o uniformă, o puşcă şi erau atraşi imediat în acest război de gherilă urbană”, a adăugat el.
UNHCR, una dintre puţinele organizaţii internaţionale prezente în Libia, are acces ocazional în taberele de internare. Din motive de securitate, UNHCR şi-a redus recent personalul în ţară.
Libia este în criză de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi, în anul 2011.
Ţara bogată în petrol are două administraţii concurente: un guvern slab susţinut de ONU, al prim-ministrului Fayez al-Serraj, la Tripoli, şi celălalt cu sediul în oraşul Tobruk, aliat cu omul forte din estul ţării, generalul Khalifa Haftar.
Turcia oferă sprijin militar guvernului lui al-Serraj, în timp ce Rusia, precum Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), îl susţin pe Haftar.
Cancelarul german Angela Merkel găzduieşte o conferinţă la Berlin, în încercarea de a ajunge la un acord de pace pentru ţara nord-africană, sfâşiată de război.