13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLibia: Părţile în conflict folosesc migranţi drept combatanţi (UNHCR)

Libia: Părţile în conflict folosesc migranţi drept combatanţi (UNHCR)

“Avem mărturii de la persoane care se aflau în centrele de detenţie că li s-a propus să aleagă să rămână acolo o perioadă nedeterminată sau să lupte în prima linie”, a declarat reprezentantul special al UNHCR pentru Mediterana Centrală, Vincent Cochetel, pentru DPA, la Berlin.

Cochetel nu a putut spune câţi migranţi au fost abordaţi cu această propunere.

“Am văzut că aceste eforturi de recrutare vizau în principal sudanezi”, a declarat Cochetel. “Presupunem aceasta pentru că ei pot vorbi arabă”, a explicat el. “Dacă decideau să facă acest lucru, li se dădea o uniformă, o puşcă şi erau atraşi imediat în acest război de gherilă urbană”, a adăugat el.

UNHCR, una dintre puţinele organizaţii internaţionale prezente în Libia, are acces ocazional în taberele de internare. Din motive de securitate, UNHCR şi-a redus recent personalul în ţară.

Libia este în criză de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi, în anul 2011.

Ţara bogată în petrol are două administraţii concurente: un guvern slab susţinut de ONU, al prim-ministrului Fayez al-Serraj, la Tripoli, şi celălalt cu sediul în oraşul Tobruk, aliat cu omul forte din estul ţării, generalul Khalifa Haftar.

Turcia oferă sprijin militar guvernului lui al-Serraj, în timp ce Rusia, precum Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), îl susţin pe Haftar.

Cancelarul german Angela Merkel găzduieşte o conferinţă la Berlin, în încercarea de a ajunge la un acord de pace pentru ţara nord-africană, sfâşiată de război.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă