15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalLata Mangeshkar, unul dintre simbolurile culturale ale Indiei, a murit la 92...

Lata Mangeshkar, unul dintre simbolurile culturale ale Indiei, a murit la 92 de ani

Una dintre cele mai mari personalități culturale ale Indiei, „Privighetoarea” Lata Mangeshkar, a murit la 92 de ani. Cântăreața a definit muzica și melodia pentru generații de indieni.

Indienii au numit-o „Privighetoarea”, iar vocea ei a răsunat în televizoare, pe undele de difuzare zgomotoase și din cinematografe. Aceasta a fost în atenția publicului în cea mai mare parte a celor trei sferturi de secol de la independența Indiei.

Lata Mangeshkar a murit din cauza unei insuficiențe multi-organe

Mangeshkar a murit duminică dimineața (6 februarie) din cauza unei insuficiențe multi-organe. A fost internată în spital cu COVID-19 de aproape o lună. „Trăiesc angoasă dincolo de cuvinte”, a scris premierul Narendra Modi pe Twitter.

Născută în 1929 în India înainte de independență, Mangeshkar a început să cânte în adolescență. Aceasta se putea lăuda cu o carieră de 73 de ani și a cântat cel puțin 15.000 de cântece în 36 de limbi.

Ea i-a încântat pe indienii îndrăgostiți de muzică cu vocea ei răsunătoare și cu gama nelimitată. Mangeshkar a trecut printr-o intervenție la nivelul danturii și a dominat industria timp de aproape cinci decenii. Influența ei a fost de așa natură încât autoritățile din Mumbai au abandonat, în 2006, o trecere pe autostradă planificată, după ce ea a obiectat că i-ar perturba intimitatea.

Mangeshkar a primit cea mai înaltă onoare civilă a Indiei, Bharat Ratna, în 2001. În 2009 a primit Legiunea de Onoare a Franței.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă